Obvestilo

Od Unca do Zahriba, od Osredka do Laz: Notranjci v besedi in sliki

Triindvajsetega decembra 2020 je izšel zbornik člankov o krajih in ljudeh občine Cerknica, ki so bili objavljeni v občinskem glasilu Slivniški pogledi v letih 2014–2020 z naslovom Od Unca do Zahriba, od Osredka do Laz, kot je bil naslov rubrike. Knjiga je izšla v sodelovanju uredništva Slivniških pogledov, Občine Cerknica in Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica. Predstavljenih je 65 krajev občine Cerknica, dodali pa smo še dvajset pričevanj občank in občanov, ki so zaznavali okolje v različnih časovnih obdobjih, občutili njegovo spreminjanje, ga na različne načine spremljali in doživljali. Z njihovimi zgodbami smo želeli podkrepiti predstavitve krajev in življenje v njih predstaviti na intimnejši način.

Z odgrinjanjem zastorov notranjskega človeka smo naleteli na veliko bogastvo, ki pa se ne meri v materialnih dobrinah, ampak v izkušnjah, doživetjih, znanjih. Veseli smo, da so bili življenjske zgodbe pripravljeni deliti z nami.

Kraje in ljudi so obiskovali Marija Hribar, Miha Jernejčič, Maja Mahne, Maruša Mele Pavlin, Maruša Opeka, Polona Otoničar Pajk in Petra Trček, pa tudi fotografa Ljubo Vukelič in Iztok Žitko. Izmed vseh avtorjev je največ člankov prispevala Marija Hribar, ki je poleg Maruše Opeka uredila zbornik in je tudi avtorica spremne besede. Svoj pogled na razvoj in zaton krajev občine Cerknica je v knjigi podal tudi dr. Janez Nared, vodja Oddelka za humano geografijo na Geografskem inštitutu Antona Melika. Knjigi je priložena nova karta občine Cerknica.

S pomočjo Valentina Scheina, Marije Hribar in Ljuba Vukeliča so na zemljevidu mesto dobile številne kapelice, ki doslej niso bile vrisane, odpravila so se napačna zemljepisna imena in vrisala arheološka najdišča in naravne znamenitosti. V prostor so prvič po letu 1758 umeščeni tudi vsi požiralniki na Cerkniškem jezeru. Knjiga, ki jo je oblikoval Jan Petrič, lektorirala pa Polona Otoničar Pajk, bo tudi novo protokolarno darilo Občine Cerknica. Veseli smo, da je župan Marko Rupar podprl idejo uredništva Slivniških pogledov in se zavzel za izid knjige. Knjigo je naprodaj v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica (01 709 10 78 ali info@kjuc.si). Epidemija je prekrižala načrte o njeni predstavitvi v cerkniškem kulturnem domu, zato je uredništvo Slivniških pogledov pripravilo predstavitveni video o nastajanju knjige, ki je dostopen na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=rnJcdzlYzYA. Vabljeni k ogledu.

Občina Cerknica

Foto: Ljubo Vukelič

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja