Postojnska jama
Obvestilo

Odbojkarski olimpionik Vladimir Grbič Logatec postavlja na zemljevid odbojkarskih centrov v regiji

Logatec je danes obiskal srbski odbojkarski olimpionik in najboljši srbski odbojkar vseh časov Vladimir Grbić. Na srečanju z županom Menardom je razgrnil svoje načrte v zvezi z logaško in odbojko ter svoj pogled na športno udejstvovanje mladih.

Vladimir Grbić, ki je Logatec obiskal na povabilo trenerke tukajšnjega odbojkarskega kluba Danijele Jekić Borković, je med drugim tudi član odbojkarske Hiše slavnih in bo v decembru doktoriral na beograjski fakulteti za šport na temo razmerja med silo in hitrostjo. Je oče štirih otrok, skozi njegove roke pa je šlo prek 12 tisoč mladih športnikov, za katere pravi, da so prav tako njegovi otroci.

Novi trener logaških odbojkarjev Saša Bandić je njegov prijatelj in sodelavec pri projektih, pojasnjuje. »Otroci naj se prek športa naučijo, kako naj se borijo v življenju,« poudarja. Kot pravi, njegov program zajema ortopedsko in motorično znanstveno podlago in dodaja psihosocialno testiranje, da bi dognali, kako naj otroci tudi v odrasli dobi ostanejo športno aktivni.

Logatec ga je navdušil že pred dvema letoma in pol, ko je tu vodil seminar Odbojkarske zveze Slovenije. »Pogoji za šport v Logatcu so ob dveh športnih  dvoranah in štirih terenih odlični, ogledal sem si tudi mestni park, kjer bo potekal zimski kamp. Trenutno dela na čezmejemi projektu Logatec – Karlovac – Gradiška, ki bo financiran iz sredstev EU in bo odprl pet novih del mest za pet trenerjev, ki bi delali z vsaj sto otroki, Logatec pa bi postal resen center za razvoj odbojke v regiji. V regiji sicer že poteka projekt Trst – Koper – Piran – Umag, v načrtih pa je še sedem podobnih projektov.  Vladimir Grbić je njihov idejni vodja in promotor, njegova sta zamisel in licenca.

»Vseh 4.000 otrok bo v projektu, ki bo trajal tri leta z možnostjo podaljševanja in dodajanjem drugih športov, delalo po enakem programu. Mislim, da je lokalna uprava, ki vidi prihodnost, tako kot logaška, pogoj za dobro sodelovanje,« pravi Grbić. Po njegovem mnenju  bo imel Logatec zelo resno odbojkarsko ekipo in bo potreboval še eno dvorano, hudomušno doda. »Logatec bi lahko postal športni center vseh tistih mladih, ki študirajo v Ljubljani. Tu je življenje cenejše in bolj praktično kot v Ljubljani.«

Že med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki in med šolskimi počitnicami Grbić v Logatcu načrtuje zimski kamp, na katerem naj bi zbrali vsaj 120 do 180 otrok v izmeni, ki bi vadili odbojko in odbojko na snegu. »Slednjo smo trenirali na OI v Pjongčangu,« pravi sogovornik, ki je tudi član svetovne odbojkarske zveze, od katere pričakuje podporo za ta projekt. Prihodnje leto načrtuje še poletni kamp, saj so po njegovem mnenju pogoji v Logatcu za to idealni.

»Vesel sem, da se poleg gospodarstva in kulture globaliziramo tudi v športu. Počaščen sem z obiskom odbojkarskega šampiona,« je po pogovoru dejal župan Berto Menard in dodal: »Iz te moke bo tudi kruh.«

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

Ne spreglejte

Slovenski turizem je na kolenih, ni pa mrtev

Trije turistični ponudniki s kraškega območja: Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja