Obvestilo

odgovor na članek “Vroče v logaškem vrtcu Kurirček”

V skladu s 26., 27. in 28. členom Zakona o medijih objavljamo naslednji odgovor na članek, objavljen  18. septembra 2015 na http://www.noviceznotranjske.net/vroce-v-logaskem-vrtcu-kurircek/ in http://www.radio94.si/novice/7356/. Odgovor objavljamo v celoti.

“Župan je del seje, kjer je bil obravnavan predlog o razrešitvi ge. Tatjane Selan z mesta predstavnice ustanovitelja v svetu vrtca, zaprl za javnost v skladu s Poslovnikom občinskega sveta Občine Logatec, ki v 29. členu pravi, da se seja ali njen del zapre za javnost, če to terja zagotovitev varstva podatkov, ki v skladu z zakonom niso informacije javnega značaja – torej zaradi varstva osebnih podatkov.  Zato so  vaše navedbe, da naj bi šlo za nekakšen »osebni obračun« ge. Selan z bivšo ravnateljico subjektivne in pristranske.

Druga stvar, ki bi jo rada dodala, je pojasnilo glede izjave ge. Fride Rupnik. Konstrukti, ki jih v svoji izjavi navaja, vsekakor nimajo nobene realne podlage. Da sva z go. Selan prijateljici, je zgolj domneva in ugibanje.

Še bolj smešna pa je trditev, da sem želela zasesti mesto ravnateljice jaz. Gospa Rupnik je bila moja nadrejena deset let, zato dobro pozna dejstva, da nimam pogojev za kandidiranje na mesto ravnatelja. Niti to nikoli ni bila moja želja ali ambicija. Če bi jo imela, pa žal nimam prav nobenih osebnih, političnih ali poslovnih stikov z vplivnimi osebami v občinski upravi, občinskem svetu ali kjerkoli drugje. Tako da bi težko dobila tovrstno podporo, kot jo je prav ga. Frida Rupnik že pred petimi leti, ko je kandidirala za drugi mandat, čeprav je vzgojiteljski zbor niti takrat ni podprl. Če bi si že kdaj sama želela zasesti ravnateljsko mesto, bi se tega lotila odkrito in pošteno, kakor bi bilo v skladu z mojimi osebnimi načeli in vrednotami.

Sindikalna zaupnica sem osemnajst let. Poznam veliko stisk, težav, problemov, strahov zaposlenih, saj so se večkrat obrnili name in mi jih zaupali. Z go. Rupnik smo se poskušali mirno in konstruktivno pogovoriti, a največkrat za to ni imela posluha. Dejstvo je, da njen tokratni mandat ne bi bil vprašljiv in bi dobila tudi podporo zaposlenih, če bi imela njihovo zaupanje in bi svoje delo dobro in korektno opravljala. Zaupanje je osnova vsakega odnosa, vsakega razmerja. »Posledica izgube zaupanja pa je strah, pomanjkanje spoštovanja, integritete in sodelovanja …« kot v svoji magistrski nalogi navaja ga. Nevenka Malavašič (Vloga ustanovitelja v svetu vzgojno-izobraževalnega zavoda, Koper 2012). Torej je trditev, da gre za »maščevanje sindikalistke« še ena izmišljotina ge. Rupnik. En sam človek pač nima moči, da bi nekomu preprečil imenovanje na mesto ravnatelja!?

En sam človek – ravnatelj – tudi ne more biti edini, od katerega je odvisna uspešnost vrtca, ampak je predvsem pomembno, kako delajo in se počutijo zaposleni v njem; kot pravijo sodobne teorije o vodenju zaposlenih, je človeški kapital največja vrednost vsake organizacije. Kakor tudi, da je uspešnost organizacije odvisna od ljudi, uspešnejše  so tiste organizacije, kjer v primernem trenutku ljudje s primernimi sposobnostmi in značajem zasedejo vodilna mesta.

Zaposleni smo z vsem srcem predani svojemu delu, in če kdo, se prav mi dobro zavedamo, da smo tu v prvi vrsti zaradi otrok. Ker pozitivno, sodelovalno in sproščeno vzdušje posredno vpliva na vse udeležene v procesu vzgoje in izobraževanja, predvsem otroke, ki so nam zaupani, verjamemo, da nas podpirajo in razumejo tudi starši.

Želimo pa si vodstvo, ki bo imelo »… dovolj znanja, čustvene inteligence, veliko zanimanje do drugih ljudi in oblikovanja vodenja kot dinamičnega procesa …« (Malavašič, 2012). Samo tako bo naše delo dobro oziroma še bolj kvalitetno – v zadovoljstvo otrok, staršev in nenazadnje tudi Občine.

V življenju je preprosto treba verjeti v dobro in da so spremembe na bolje mogoče.”

 

S prijaznimi pozdravi,

Nada Cindrič

SVIZ Vrtec Kurirček Logatec

sind. zaupnica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja