Obvestilo

Odprtje novega simulatorja letenja v Parku vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine so včeraj z manjšo slovesnostjo v muzejsko uporabo predali simulator letenja z letalom Spitfire. Gre za pomembno dopolnitev turistične ponudbe, ki je rezultat uspešnega sodelovanja s podjetjem AformX iz Trbovelj.

S slednjim Park odlično sodeluje v obliki javno-zasebnega partnerstva pri projektu simulatorja letenja z nadzvočnim lovcem MiG-21, ki že več kot tri leta navdušuje obiskovalce muzeja. S strani direktorja AformX-a, Saše Kneza je tudi prišla pobuda, da bi dosedanje sodelovanje nadgradili z novim simulatorjem, vezanim na konkretno letalo.

Novi simulator je tako krona in nadgradnja velike arheološke raziskave, v okviru katere so bili v zadnjih letih odkriti, izkopani in konzervirani ostanki letala Supermarine Spitfire MJ116 iz 73. skupine britanskih Kraljevih letalskih sil, ki je 18. septembra 1944 strmoglavil ob Ižanski cesti v Ljubljani. In prav v tem – kot oživitev konkretnega letala iz druge svetovne vojne je simulator, postavljen ob razbitine tega istega letala, nekaj novega in posebnega, kar nima konkurence tudi v širšem evropskem prostoru.

Simulator je predal namenu državni sekretar na Ministrstvu RS za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, ki je po tem, ko je prerezal trak, tudi prvi uradno poletel z novo pridobitvijo. V nagovoru je poudaril, da slovenski turizem v tem času, ko je na vidiku zaustavitev epidemije in ponovna oživitev turističnega prometa, potrebuje prav takšne inovativne projekte, ki bodo obogatili turistično ponudbo in slovenski turizem postavili na noge.

Direktor Parka Janko Boštjančič se je v nagovoru posebej zahvalil podjetju AformX za plodovito partnerstvo, podjetju Helios, ki je doniralo barve za simulator, ter Alešu Bediču, izjemnemu letalskemu poznavalcu, ki je kot prostovoljec poskrbel, da je simulator dobil pravo zgodovinsko podobo.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja