Obvestilo

Odprtje obnovljenega objekta “Stara šola Kal”

Na Kalu v Občini Pivka so ta konec tedna odprli  obnovljeni objekt tamkajšnje  stare šole. V kulturnem programu, ki so ga sooblikovali pevski zbor Slavna in mladi glasbeniki na kitari, ksilofonu ter harmoniki, sta zbrane nagovorila pivški župan Robert Smrdelj in predsednik Vaške skupnosti Kal Zlatko Smrdel.

Pivka-obcinstvo

Objekt stara šola Kal je bil zgrajen leta 1908. Do 50-ih let prejšnjega stoletja je služil kot osnovna šola, pozneje pa so bila v objektu socialna stanovanja.

Pivka-harmonikar

Zaradi zamakanja vode in dotrajanosti posameznih delov objekt ni bil v uporabi in ga je bilo pred nadaljnjim oziroma dokončnim propadanjem nujno obnoviti. Stara šola na Kalu je v Registru nepremičnin kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, registrirana kot kulturna dediščina v sklopu vasi oz. naselbinske dediščine. Vsa obnovitvena dela so se zato izvajala upoštevaje pogoje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Območne enote iz Nove Gorice.

Pivka-obcinstvo

Predmet obnove je bila statična sanacija kamnitih temeljev oziroma kletnih nosilnih zidov, zamenjava strešne kritine in vseh kleparskih izdelkov ter zamenjava celotne lesene strešne konstrukcije. Zamenjana so bila tudi vsa okna in oboja vhodna vrata, obnovljeno pa je tudi pročelje.

Izvajalec obnovitvenih del, ki so trajala od sredine oktobra 2013 pa do konca junija 2014, je bilo podjetje Grafit , d.o.o., iz Sodražice. Projekt in nadzor nad gradnjo pa je opravilo podjetje Triingrad Nova, d.o., iz Kopra. Celotna vrednost investicije znaša 145.000 EUR zddv, od tega bo občina Pivka na javnem razpisu pridobila nepovratna sredstva Evropskega kmetijskega sklada iz Programa razvoja podeželja 2007-2013, iz naslova ukrepa 323 Ohranjanje in izboljševanje dediščine podeželja v višini 81.000 EUR.

Foto: R. K. , S. A.

Ne spreglejte

Konec tedna na Cerkniškem in Pivškem v znamenju vojaških veščin

Logistična brigada Slovenske vojske bo s podporo drugih enot Slovenske vojske organizator jubilejnega 10. tekmovanja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja