Obvestilo

Odprtje povezovalne ceste Stari trg – Markovec

Ob prazniku občine Loška dolina, so uradno odprli občinsko pridobitev – cesto med Starim trgom in Markovcem ter prvo krožišče v občini.  Trak sta prerezala Bogdan Zevnik, direktor občinske uprave, in Jakob Levec podžupan Občine Loška dolina.

»Gost tovorni promet v Starem trgu, velike hitrosti avtomobilov na cesti ob šoli in dotrajanost regionalne ceste so glavni razlogi, da so se v občinski upravi Občine Loška dolina odločili, da je treba obnoviti in s krožiščem dograditi tudi povezovalno cesto Stari trg – Markovec. Kljub vedno  premajhnim državnim sredstvom za cestno infrastrukturo so problem prepoznali kot bistven in z lastnim vložkom zgradili novo povezovalno cesto, nov »most povezovanja«, ki bo še bolj zbližal in povezal tako domačine kot tiste, ki čez našo dolino potujejo k drugim ciljem.« je v uvodu dogodka povedal povezovalec programa Miha Razdrih.

O projektu je v svojem nagovoru podrobneje spregovoril predstavnik investitorja Bogdan Zevnik,  direktor občinske uprave občine Loška dolina. Povedal je, da je zamisel o obvoznici v Loški dolini stara že 15 let in da so se odkupi zemljišč na tej trasi pričeli pred desetimi leti. Ker obvoznica na nek način nadomešča regionalno cesto skozi Stari trg, so se pričeli z državo dogovarjati o skupnem financiranju, vendar pa je kot investitor ostala le Občina Loška dolina.

Zamik zaradi lanskih poplav

Pogodba za izvedbo del je bila podpisana pred letom dni. Zaradi lanskih jesenskih poplav se je gradnja pričela s štirimesečnim zamikom in končala v predvidenih štirih mesecih. Vrednost investicije je brez davka znašala 900.000 evrov. Obvozna cesta je dolga približno 500 m, z ostalimi navezavami in krožiščem pa skoraj 1 km. Prav tako je bilo v sklopu investicije obnovljeno 1km vodovoda in postavljenih 25 svetilk ulične razsvetljave. Pomemben del investicije predstavlja tudi prepust pod cesto za potok Brežiček. Vanj je vgrajenih 15 ton železa in 130 m3 betona.

Večja varnost in možnosti za razvoj obrtne one

V svojem nagovoru je Zevnik opozoril na pomen obvoznice, ki v prvi vrsti razbremenjuje center Starega trga s tovornim prometom, s tem povečuje tudi prometno varnost otrok in nadaljnji razvoj Obrtne cone Markovec. Z zgrajenim krožiščem se zmanjšuje  hitrost vozil pred šolo in vrtcem. Z novo cesto je tako rešen tudi problem nujne sanacije mostu pri čistilni napravi in omogočena pozidava zazidljivih zemljišč med obvozno cesto in Starim trgom, ter varen dostop do Medgeneracijskega centra. Zevnik je poudaril, da prepust, ki je zgrajen, pomeni pomemben vidik zmanjševanja poplav v južnem delu občine, ter da se je s to investicijo delno uredilo tudi odvajanje padavinskih voda iz zaledja. Zevnik je ob koncu nagovora poudaril, da je objekt večnamenski in kot tak predstavlja pomemben element nadaljnjega razvoja občine.

Borut Kraševec

 

Ne spreglejte

Naziv častnega občana Pivke letos Ernestu Margonu

Občina Pivka je včeraj praznovala  svoj praznik v spomin na 9. maj leta 1869, ko …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja