Obvestilo

Okrogla miza o vandalizmu: smo družba, ki je iztirila?

Vandalizem na Logaškem je resen problem. O tem so si bili enotni udeleženci sinočnje okrogle mize, ki so do zadnjega kotička napolnili jedilnico OŠ  8 talcev Logatec. Ravnateljica te šole Karmen Cunder je bila pobudnica tega srečanja, na katerem naj bi poiskali najustreznejše rešitve.

Mladi potrebujejo prostor in programe

Kot je povedala Majda Nagode, komandirka Policijske postaje Logatec, se vandalizem n Logaškem dogaja že vrsto let. »Letos ugotavljamo, da se zbirata dve skupini mladostnikov, in sicer v starosti 12 do 16 in 16 do 19 let. Statistika pa ne kaže, da bi se vandalizem in druga odklonska dejanja drastično povečala,« je dejala Nagodetova in poudarila, da za vsa kazniva dejanja nujen predlog za pregon, ki pa je žal prej redkost kot stalna praksa, saj se ljudje nočejo izpostavljati. Borut Marolt, ravnatelj Vzgojno-izobraževalnega zavoda Logatec, je poudaril, da je mladostnikom treba ponuditi nekaj, kamor bodo šli. »Starši so prvi, druga je skupnost. Nihče sam nič ne more.«  Bojana Breznikar, šolska svetovalna delavka, pa je opomnila, da starši vedno izvejo zadnji, zato na šoli prakticirajo način »pozvoni na vratih«.

»Mi smo družba, ki je iztirila, utiriti se moramo nazaj in stopiti na pravo pot,« je bil kritičen logaški župan Berto Menard, ki meni, da smo se prepozno začeli zavedati, da vzgoja v zadnjih 30 letih  ni ustrezna in da se nekateri starši bojijo svojih otrok.

Miša Stržinar, ravnateljica OŠ Tabor Logatec, je povedala, da se srečujejo z dvema ekstremoma staršev: na eni strani so nemočni, na drugi pa hiperprotektivni starši. »Ko povzdignem glas, že grozijo z odvetniki, policijo in prijavami na ministrstvo.«

Veliko pozornosti je pritegnil znani družinski terapevt in mediator Radovan Radetič, ki je povedal, da ima 33 odstotkov šolskih otrok težave z impulzivnostjo. Iz teh pa 12. letu nastane nasprotovalno-kljubovalno vedenje, iz tega »vedenjci« – izsiljevalci, iz njih pa psihopati. »Problem narašča, ker je življenje vse bolj zahtevno,« pravi Radetič.

Kratkoročnih rešitev ni

Petra Rančov, učiteljica, je županu pred časom predstavila pobudo za ustanovitev Mladinskega centra, pri čemer sodeluje s  Klemnom Stoševskim, predsednikom Mladinskega sveta Logatec, ki je opozoril, da se sredstva za mladino v zadnjih letih znižujejo, na kar se je župan odzval s pojasnilom, da je treba najti prostor in pripraviti programe, denar pa se bo že našel.

V razpravi so se nizali predlogi od gradnje zidu okoli šole do poostrenega policijskega nadzora in namestitve motilcev internetnega signala, kar je predlagal Janez Istenič in izzval precej pozornosti, ravnateljica Cundrova pa jih je po dveh urah povzela v ugotovitev, da kratkoročnih rešitev ni, edino, kar trenutno pomaga, so začetek šolskega leta, krajši dnevi in hladnejše ter daljše noči. Po njenih besedah je treba začeti iskati strokovnjake in klicati oz. obiskovati starše. Pripravljenost na pogovore s starši in otroki s težavami je izkazal tudi župan. Nezanemarljiva rešitev bi bili tudi motilci internetnega signala, predvsem pa naj se s problematiko ukvarja tudi Varnostni svet v razširjeni sestavi z nekaterimi izmed sinočnjih razpravljavcev.

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja