Obvestilo
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ona leta 2016 je ultramaratonka Andreja Sterle Podobnik

Poslušalci Radia 94 so v izboru za podelitev priznanja ona ali on 2016 največ glasov namenili ultramaratonki Andreji Sterle Podobnik iz Starega trga pri Ložu. Ta je pred dvema mesecema nastopila na ultramaratonskem teku okoli najvišje gore na svetu, Mount Everesta, so sporočili organizatorji.

Postojna –  Andreja Sterle Podobnik je v pogorju Himalaje tekmovala med 6. in 18. novembrom. Čeprav ni veljala za favoritko, je v šestih dneh v izjemno težkih okoliščinah in s skoraj nečloveškimi napori pretekla 160 kilometrov in premagala več kot 29 tisoč metrov višinske razlike. V ledenem mrazu in vetru ter ob pomanjkanju kisika v zraku je dosegla čas 30 ur in 53 minut in bila tako najboljša med vsemi profesionalnimi  ženskimi konkurentkami. V absolutni konkurenci pa je s časom zasedla več kot odlično drugo mesto. Z  močjo in trmo pa  je v tej vrhunski in ubijalski izkušnji premagala tudi in predvsem samo sebe in svoje lastne omejitve. Sicer uspešna podjetnica in mati dveh otrok si je tako poklonila najlepše, tako zelo želeno  darilo za 40. rojstni dan, so zapisali organizatorji prireditve iz Radia 94.

Slovesnosti sta se udeležila tudi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. “Če bo spodbujalo v ljudeh plemenite vrednote in stremljenja, smemo bolj upravičeno pričakovati vsestranski napredek v korist vseh. Če pa bo spodbujalo v ljudeh nestrpnost in sovraštvo vseh vrst, se skoraj lahko zanesemo, da jo bo to prej ali slej vodilo do njene krize ali celo zatona,” je med drugim dejal predsednik Pahor in dodal: “Ljudje v tistih posameznikih, ki jim pripisujejo izjemne dosežke ali ravnanja, sporočajo njihove ideale in stremljenja.”

Radijska postaja je v sodelovanju z območnimi Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije v soboto v Postojni podelila tudi priznanja uspešnim gospodarstvenikom in podjetnikom. Priznanji gospodarski uspeh leta sta prejeli družbi Plama-pur iz Podgrada in Oro orodjarna iz Neverk. Priznanji obrtno-podjetniške zbornice pa sta odšli v Logatec in Zagorje, k družbama Menard RA ter Marinčič.

Podjetje Plama Pur iz Podgrada, proizvajalec mehke poliuretanske pene z več kot 50-letno tradicijo, svoje izdelke trži po Evropi in svetu. Največ izdelkov proda avtomobilski industriji. Stalno rast in razvoj ter prepoznavnost podjetja  omogočata najsodobnejša tehnologija in tim izkušenih strokovnjakov. Z izpolnjevanjem potreb odjemalcev in končnih porabnikov ter z utrjevanjem dolgoročnega partnerstva zagotavlja uravnoteženo rast in razvoj podjetja, zadovoljstvo lastnikov in zaposlenih. O uspehu govorijo tudi številke: lanski čisti dobiček je bil 3 milijone 130 tisoč evrov, dodana vrednost na zaposlenega je leta 2015 znašala dobrih 55 tisoč 600 evrov.

Podjetje Oro orodjarna s sedežem se od leta 1991 ukvarja s CNC obdelavo, predelavo termoplastov in montažo plastičnih izdelkov. Z vlaganjem v najsodobnejšo strojno opremo in strokovno usposobljenost zaposlenih se je majhna orodjarna razvila v doma in v Evropi prepoznavno podjetje za izdelavo orodij za brizganje plastičnih mas. S kakovostno projektivo, odličnimi tehnološkimi rešitvami in zahtevnimi pet-osnimi CNC obdelavami zagotavljajo zanesljivo podporo avtomobilski in orodjarski industriji. Njihova vizija je postati pomemben strateški partner in dobavitelj termoplastičnih orodij velikim podjetjem v Evropi in uveljaviti lastno blagovno znamko, ki bo prepoznavna po strokovnosti in kakovosti.  Čisti prihodki podjetja so lani znašali dobrih 5 milijonov evrov. Oro orodjarna d.o.o. pa se lahko pohvali tudi z  555.666 evri čistega dobička.

Podjetje Menard RA ima skoraj že 40 letno tradicijo. Ustanovil ga je zdajšnji logaški župan Berto Menard, ki je dejavnost – ta je v začetku obsegala popravilo elektromotorjev,  servisiranje bele tehnike in hladilnih sistemov – prepustil svojim trem sinovom. S svojim znanjem in drznimi mladostnimi idejami so pripomogli k rasti in kakovostnim izdelkom, ki se lahko kosajo s konkurenčnimi izdelki drugih priznanih blagovnih znamk. Obrt danes obsega trgovino, servis in montažo bele tehnike, hladilnih sistemov, toplotnih črpalk in klima naprav. V širok spekter dejavnosti so vključili tudi lastno proizvodnjo toplotnih črpalk, hladilno zamrzovalnih komor, kondenzacijskih sušilnic za les in zorilnic mesa.

Začetki podjetja Marinčič d.o.o. segajo v leto 1969, ko je Janez Marinčič začel z izdelovanjem lesenih ročajev, torej bo kmalu praznovalo (neuradno) petdesetletnico. Sicer pa v današnji  obliki in pod tem imenom deluje od leta 1991. Vse njegove dejavnosti so ali so bile povezane z lesom – žaganje, izdelovanje profiliranega lesa, parketa in ladijskega poda, proizvodnja lesnih briketov, sušenje in trgovina z lesom. Veliko večino gradbenega lesa izvozijo na afriški trg, nekaj ga ostane tudi v Evropi.. O delu 10 zaposlenih in več kot 20 pogodbenih sodelavcev veliko pove podatek, da so prihodki podjetja letos presegli milijon 500 tisoč evrov. Rast podjetja je 10-odstotna.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja