Obvestilo

Orehek gostil osrednjo občinska proslavo ob dnevu državnosti

Minulo soboto je v Kulturnem domu Orehek v soorganizaciji Občine Postojna in Športno-kulturnega društva Orehek potekala osrednja občinska proslava ob dnevu državnosti. Kulturni program so oblikovali: sopranistka Anemarija Štefančič, Otroški pevski zbor Orehek pod vodstvom Ane C. Lenarčič in ob klavirski spremljavi Veronike Ferfolja, Vokalna skupina Goldinar, Ženska vokalna skupina Vanda Križaj pod vodstvom Mateje Gombač ter recitatorja Mitja Klanjšek in Tjaša Cej.

Proslave, ki je naponila dvorano kulturnega doma, so se med drugimi udeležili poslanec v državnem zboru Robert Pavšič, oba postojnska podžupana Andrej Berginc in Andrej Poljšak, častni občan Občine Postojna Darko Bizjak, predsednica KS Orehek Tina Klanjšek ter predstavniki okoliških krajevnih skupnosti in društev.

Scenaristka Dragana Čolić, ki je dogodek tudi povezovala, je proslavo tematsko navezala na mesec junij in zgodovinske dogodke, ki so se pripetili v njem, manjkala ni niti omemba orehovškega prispevka skupni zgodovini. V Orehku, v Jami v Lozi, so namreč našli najstarejše dokaze bivanja človeka na slovenskem ozemlju, stare več kot 250.000 let. Orehek je med drugim rojstni kraj dveh pomembnih ustvarjalcev, avtorja prve slovenske pesniške zbirke Pavla Knobla in avtorja prvega slovenskega potopisa Mihaela Verneta.

Prav slednje je v mislih imela predsednica KS Orehek Tina Klanjšek, ki je v pozdravnem nagovoru spomnila na Orehovce in Orehovke, ki so v zgodovini pustili neizbrisen pečat, saj so s svojim delom in življenjem pripomogli k nastanku slovenske države. Klanjškova je opozorila, da ima pogled na vas ”črno luknjo”, ki jo želijo čim prej zakrpati. Gre za propadajoči orehovški grad, za katerega upa, da se bo z zavzetim sodelovanjem z občino rešil, sa je le-ta prav tako del naše zgodovine, kraja in občine.

Podžupan občine Postojna Andrej Berginc je v slavnostnem nagovoru spomnil na dogodke izpred 28 let, ki so pripeljali do nastanka samostojne in suverene države. Dejal je, da samostojna država ni nekaj samoumevnega in ne nastane čez noč. “Leta 1991 smo storili, kar mora storiti vsak narod – a kar mu je v zgodovini praviloma dano storiti samo enkrat. Zato ni smelo biti ne napake ne zmote. Ponosni smo bili in še smo, da smo to dejanje opravili uspešno, dostojanstveno in častno,”je poudaril Berginc.

Proslavi je sledil tradicionalni Večer KS Orehek, ki ga je zaznamovalo prijetno druženje, predstavitev nove opreme in vozila PGD Hruševje ter zabava s skupino Ku Adn.

ŠKD Orehek

Foto: Anja Halik, Žerjavisti in Foto atelje Postojna

Ne spreglejte

Na finalu POPRI tudi letos najboljši

Finale in zaključna prireditev nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih POPRI, ki se je včeraj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja