Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Orehova potica -kraljica praznikov

Ob prazničnih dneh na mizi pričakujemo okusno potico. Tokrat je na vrsti najenostavnejša in tudi v preteklosti večkrat narejena potica. Žal nadevi v preteklosti niso bili tako bogati in raznoliki kot danes. Največkrat so zmleli suhe hruške in iz tega naredili nadev ter ga namazali na ne tako bogato testo kot danes. Vendar vseeno upam, da vam potica uspe, če pa ne, sem vam vedno na voljo za pomoč. Hkrati pa vam želim vesele praznike.

Sestavine:
0,5 kg moke
4 jajca
28 dag sladkorja
1 kvas
11 dag masla
3 dl mleka
2 vanilina sladkorja
limonina lupinica
rum
sol
cimet
0,5 kg orehov
1 žlica medu

Pripomočki:
tehtnica
posoda za vzhajanje
posoda za segrevanje
pekač za potico

Potek dela:
Iz moke, 2 jajc, kvasa, 6 dag masla, 8 dag sladkorja, 2 dl mleka, limonine lupinice, ruma, soli in 1 zavojčka vanilijinega sladkorja zamesimo mehko testo, ga pustimo vzhajati, razvaljamo na 1 cm na debelo, namažemo z nadevom. Nadev naredimo tako, da zmešamo zmlete orehe, 20 dag sladkorja, 5 dag masla, 2 jajci, med, 1 vanilijev sladkor, 1 dl mleka, limonina lupinica, rum, cimet. Enakomerno namazano testo zavijemo in damo v dobro pomaščen pekač, model za potico. Vse skupaj prebodemo skozi testo z nožem in dobro potlačimo, da gre zrak ven. Pustimo, da vzhaja. Vzhajano potico premažemo z oljem in damo v pečico, ogreto na 200°C za 15 minut, nato temperaturo znižamo na 180°C in pečemo še 45 minut. Pečeno malo ohladimo in zvrnemo iz pekača na serviet, ki smo ga posuli s sladkorjem v prahu. Pustimo, da se popolnoma ohladi, posujemo še s sladkorjem v prahu, razrežemo in ponudimo.

Namig kuharja:
To je samo eden od kopice receptov za orehov nadev. Kako se pripravi nadev, je še najmanj pomembno, saj je pomembneje to, da sta testo in nadev zelo podobne, če že ne iste temperature.

Besedilo in foto: Klavdija Hiti

 

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja