Obvestilo

Oro metu uspel veliki met

Podjetje Oro met iz Pivke, se ukvarja s proizvodnjo orodnih plošč,  je letošnja gazela primorsko-notranjske regije po izboru družbe Dnevnik.

Družba Oro met, ki jo vodi Jernej Pavlin,  je bila ustanovljena leta 2005. Izdeluje plošče za orodja orodjarjev in CNC-obdelavo ohišja bodočih orodij po specifikaciji orodjarskih naročnikov. Za primorsko-notranjsko gazelo je bilo nominirano že lani in predlani.

Strategija ne ostaja zgolj na papirju

Med stotimi najhitreje rastočimi podjetji v omenjeni regiji je Oro met na sedmem mestu. Lansko leto je podjetje končalo z 8,7 milijona evrov skupnih prihodkov, kar je več kot 30-odstotna rast glede na 2013. Danes je med vodilnimi dobavitelji v orodjarski industriji, 60 odstotkov prihodkov ustvari na mednarodnih trgih.

V Dnevniku so v obrazložitvi zapisali, da ima podjetje jasno začrtano strategijo razvoja, ki ne ostaja v besedah ali na papirju. Iz orodjarske obrti, ki jo je Janez Suša zagnal v sredini osemdesetih, se je skozi tri desetletja razvila skupina Oro, katere del je tudi Oro met.

Za naziv gazele sta se v regiji potegovali še loški Dynacast, ki se ukvarja z vlivanjem in obdelavo ulitkov iz cinkovih zlitin, in proizvajalec elektronskih naprav in aplikacij SMT iz Portoroža.

Najmanjša rast med vsemi regijami

Stoterica najhitreje rastočih podjetij primorsko-notranjske regije je sicer v obdobju od 2009 do 2014 ustvarila 1070 novih delovnih mest, kar je 32-odstotna rast, najmanjša med vsemi šestimi regijami, v katerih Dnevnik izbira gazele, najmanj. Je pa regijsko gospodarstvo kot celota prodajo okrepilo le za 14 odstotkov.

Sklepna prireditev izbora za letošnjo gazelo bo 21. oktobra v Ljubljani.

STA, B. M. K.

Foto: oro.si

 

Ne spreglejte

Večer folklore v Cerknici

Kulturni dom v Cerknici je sinoči gostil Območno revijo folklornih skupin in poustvarjalcev glasbenega izročila …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja