Obvestilo

Osem novih podjetniških idej v programu Naša perspektiva

Na dogodku Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva je bilo predstavljenih osem svežih, inovativnih in ustvarjalnih podjetniških idej. V okviru podjetniške šole Naša perspektiva 2021, šestmesečnega intenzivnega mentorskega programa, se je namreč odvijal zaključni dogodek, na katerem so udeleženci programa javno predstavili svoje poslovne ideje in namere.

Pogum, znanje in ustvarjalnost so zagotovo lastnosti vseh potencialnih podjetnikov, ki so s podporo izkušenih mentorjev v tem programu pridobili aktualna in uporabna podjetniška znanja ter s tem prve in pomembne korake za svojo nadaljnjo podjetniško pot. Veliko spodbud, v smislu konstruktivnih vprašanj in nasvetov, pa so bili udeleženci deležni tudi s strani strokovne komisije, ki je odločala o tem, kdo so letošnji zmagovalci.

Mateja Jordan, podjetnica in urednica na Radiu 94, Uroš Petohleb, uspešen gospodarstvenik z dolgoletnimi vodstvenimi izkušnjami, in mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS Regionalne zbornice Postojna so bili enotni, da je podjetništvo prostor priložnosti, v katerem je pomembno skrbno in predano načrtovati. Obenem pa tudi suvereno in neomajno vztrajati ter uresničiti namere, ki bodo nov doprinos bodisi posameznikom ali celo skupnosti in vsesplošnemu krogu uporabnikov. Med letošnjim naborom svežih podjetniških idej je bil zmagovalni naziv Naj poslovna ideja dodeljen Mateju Mihelčiču, njegovi inovaciji, trajnostni svetilki, ki rastlinam omogoča rast v temnejših prostorih, saj lahko simulira sončno svetlobo. Naziv za Naj ustvarjalno idejo je prejela Suzana Vidmar, ustvarjalka aktivnih doživetij v naravi, ki je s poučnim pristopom k spoznavanju preteklosti ustvarila escape land »Po poteh prestranškega pračloveka«. Najbolj prepričljiv nastop oziroma predstavitev svoje poslovne ideje pa je prikazal Jure Počkaj, eden največjih opernih strokovnjakov doma in v tujini, ki svoji uspešni glasbeni poti dodaja tudi ustvarjanje lastne podjetniške zgodbe »Jure Počkaj s Pozabljenim orkestrom«, ter si s tem prislužil naziv za letošnji Naj pitch.

Nagrade najboljšim in spodbuden stisk rok so zmagovalcem namenili vodja Zavoda Znanje Tatjana Hvala, vodja strokovne komisije Uroš Petohleb ter Igor Marentič, župan Občine Postojna. Letošnji nagradni sklad v vrednosti 15.000 eurov sta zagotovila Občina Postojna in SPIRIT. Ob denarni nagradi sta zmagovalcem v obdobju naslednjega leta omogočena tudi uporaba delovnega prostora in strokovno mentorstvo.

Ker podjetništvo zares zaživi takrat, ko najde svoj prostor med ljudmi, je bila z izvedbo letošnjega programa ter zaključnim dogodkom, ki je uspešno zaokrožil začetniške podjetniške korake vseh udeležencev, zadovoljna tudi vodja MPIP, dr. Jana Nadoh Bergoč: »Vsakič znova smo ponosni na napredek posameznikov, ki ga osvojijo, razvijejo in osmislijo v okviru naših programov. Ob tem gre zahvala tudi vsem mentorjem, s katerimi tesno sodelujemo. Resnično se vsakodnevno trudimo za pomembno strokovno podporo vsem, ki začenjajo svojo podjetniško pot, ter s tem krepimo našo podjetniško skupnost, ki ima trenutno že 50 aktivnih uporabnikov. Z zagnano in dinamično ekipo sodelavk imamo precej izzivov in vzpodbudnih načrtov, v okviru katerih si prizadevamo zagotoviti nove mehanizme za podporo podjetništvu in tudi nove podjetniške programe, poglobiti povezovanje z obstoječimi podjetji in institucionalnim okoljem, predvsem pa svojim uporabnikom zagotavljati edinstvene in kakovostne storitve, da bo tovrstnih podjetniških idej in uspešnih poslovnih zgodb še več.«

Želimo si torej novih povezovanj in dosežkov, ponosni pa smo tudi na pretekle aktivnosti, ki dokazujejo, da nam uspeva ustvarjati pozitivno in prijetno podjetniško okolje številnih priložnosti. V preteklih mesecih tega leta smo vzpostavili sistem za predinkubacijo ter inkubacijo udeležencev, v okviru le tega izpeljali 40 tematskih dogodkov in pri tem sodelovali s 1000 udeleženci. Uspešno smo izpeljali podjetniška programa Naša Perspektiva in Start-Tourism-Up ter razširili mentorsko mrežo. Zelo aktivno smo pristopili k vzpostavitvi sistema za spodbujanje podjetnosti mladih, pri čemer letos sodelujemo z osmimi osnovnimi šolami. Eden pomembnih letošnjih mejnikov je tudi ustanovitev mrežnega podjetniškega inkubatorja, v okviru katerega sodelujemo z vsemi šestimi občinami Primorsko-notranjske regije. Sodelovanje krepimo tudi z ostalimi podpornimi organizacijami, vzpostavili smo mednarodna sodelovanja z Evropsko unijo, ZDA ter Japonsko.

V Mrežnem podjetniškem inkubatorju Perspektiva bomo že v prihajajočih mesecih začeli s tremi podjetniškimi programi. Proti koncu letošnjega leta napovedujemo poziv za dva programa in sicer Start-Tourism-Up ter Ideja PRO, v začetku leta 2022 pa bomo nove podjetnike ponovno povabili v podjetniški program Naša perspektiva.

Naj bodo letošnji podeljeni nazivi podjetniškega programa Naša perspektiva 2021 vsem zmagovalcem potrditev tega, kako pomembno je verjeti in začeti. Obenem iskrene čestitke tudi vsem ostalim sodelujočim udeležencem in udeleženkam, pot se namreč vedno nekje začne.

Foto: Blaž Lenček

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja