Obvestilo

Ošpice na območju Idrije in Cerknega

Na območju občin Idrija in Cerkno so se pojavile ošpice, zato v Zdravstvenem domu Idrija vse, ki so starejši od 30 let, pozivajo, naj preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Po besedah Marte Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so ošpice potrdili pri eni osebi. Okužbo je prenesla iz Avstrije.

Obolela oseba z idrijskega tako ni bila v stiku z medicinsko sestro na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, ki je nedavno zbolela za ošpicami, pred tem pa je v času kužnosti med 2. in 4. marcem delala v sprejemni ambulanti klinike.

V idrijskem zdravstvenem domu so pojasnili, da je za ošpicami zbolela mlajša oseba, ki ni obiskovala vrtca ali šole. V nekaj urah po potrditvi suma so o tem obvestili vse, za katere so sklepali, da bi lahko bili v stiku z obolelo osebo. Glede ukrepov so bili v stiku z NIJZ.

Z inštituta tudi sporočajo, da je vključno z idrijskim primerom letos za ošpicami zbolelo 14 oseb v Sloveniji, sedem jih je okužbo preneslo iz tujine.

V idrijskem zdravstvenem domu so sicer na svoji spletni strani zapisali, da je zaradi vprašljivega stanja precepljenosti proti ošpicam pričakovati pojave novih primerov obolelih. Starejše od 30 let zato pozivajo, da preverijo, ali so bili cepljeni proti ošpicam. Pojasnili so, da lahko podatke o tem dobijo v cepilni knjižici ali pri svojem izbranem zdravniku.

Vir: IJZ, zd-idrija.si

Foto: zd-idrija.si

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja