Obvestilo

Otroci navdušeni nad svetovnimi pravljicami

Planina – Okoli 120 nadebudnih osnovnošolcev iz Studenega, Bukovja, Planine in matične OŠ Antona Globočnika Postojna je danes v Ravbarjevem stolpu v Planini, ki je po letih prizadevanj le dočakal novo streho, prisluhnilo pravljicam z vsega sveta. Zaenkrat še neslišane pravljice v slovenskem jeziku so prevedli in brali študentje prevajalstva s filozofske fakultete, ki sodelujejo v skupnem projektu Društva slovenskih književnih prevajalcev in Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Dobra izkušnja tako za otroke kot za študente

Kaj na svetu berejo za lahko noč: prevodi otroških zgodb in pesmi je naslov projekta, ki je povezal in navdušil 70 študentk in študentov prevajalstva. Še posebej zato, ker so odzivi s terena odlični. »Študentje so navdušeni. S samim prevajanjem smo začeli jeseni 2015, vsak teden pa nas vprašajo, kdaj bomo še brali.« pove dr. Tanja Žigon s filozofske fakultete v Ljubljani. S projektom so že gostovali po ljubljanskih osnovnih šolah, v Planino pa so zavili v sklopu šolskega kulturnega dne. »Pri tem branju gre predvsem za povezavo med osnovnošolskim in visokošolskim izobraževanjem. Gre za nekakšno podajanje roke, da se srečamo, povemo, kaj delamo. Na eni strani je to dobra izkušnja za študente, ker lahko predstavijo to, kar v času študija počnejo. Po drugi strani pa je to zelo lepa izkušnja za otroke, ki te pravljice slišijo,« doda Žigonova.

Študentje si želijo objav svojih prevodov

Netopir Nejc, ki prijateljem razkaže noč, Kralj opreznik, Najlepše stvari na svetu in Ciril išče ljubezen je le nekaj naslov pravljic v slovenščino prevedenih iz italijanščine, francoščine, nemščine in angleščine, ki so primerne za vrtčevske in prve dve triadi osnovnošolskih otrok. Žigonova si želi, da bi tudi založniki prepoznali dobro delo študentov in katero od pravljic objavili, če ne v knjigi, vsaj v kakšnem listu, kot je Ciciban. Barvite pravljice z vsega sveta so se zagotovo vtisnile v spomin vsem otrokom, ki so jim danes prisluhnili v pravljičnem Ravbarjevem stolpu. Pred branjem so si ogledali še Planinsko polje in uživali v pekovskih dobrotah, ki so jih pripravili učenci 5. razreda iz Planine.

Dragana Čolič

Foto: dr. Tanja Žigon

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja