Obvestilo

Parada učenja nas je letos znova povezala v znanju

Ljudska univerza Postojna v lokalnem okolju že desetletja krepi dostopnost do vseživljenjskega učenja in spodbuja k vključevanju vanj. Tudi letošnja Parada učenja, ki se je tradicionalno pričela z zasaditvijo drevesa pri Šolskem centru Postojna, je namenjena poklonu učenju v vseh njegovih oblikah.

»Morda se kdo sprašuje, zakaj drevo? Ob prvi Paradi učenja, ki jo je Ljudska univerza izpeljala v letu 2014, so bili gozdovi v naši regiji po žledolomu močno poškodovani – prav tako tudi postojnski mestni park. Z gesto posaditve drevesa v parku, smo želeli prispevati k obnovi narave in povezovanju lokalne skupnosti pri ustvarjanju skupne dobrobiti. Odtlej drevo pod pokroviteljstvom Občine Postojna zasajamo kot simbol znanja – z namenom, da bi vseskozi raslo in se krepilo. S tem utrjujemo tudi slogan ljudske univerze »Naj znanje raste«. Ker želimo, da se v naši regiji znanje tudi medgeneracijsko in medkulturno prenaša, na vsaki Paradi učenja posadimo drevo v sodelovanju z novo partnersko organizacijo na njenem prostoru. Tako smo v preteklosti sodelovali z Vrtcem Postojna, Društvom upokojencev Postojna in Zdravstvenim domom Postojna, letos pa nov člen v verigi znanja postaja Šolski center Postojna.« je letošnjo Parado učenja ob simbolni zasaditvi drevesa napovedalavodja dogodka na Ljudski univerzi Postojna Lea Poropat.

Na letošnji Paradi učenja, ki se odvija v okviru Tednov vseživljenjskega učenja, so se predstavili številni nastopajoči, šole, društva in posamezniki. Kljub spremenljivemu pomladnemu vremenu je dogodek, s svojo povezovalno noto – znanjem, povezal mnoge obiskovalce, predvsem pa potrdil dejstvo, da se zavedamo pomena sodelovanja in medsebojnega prenosa veščin in informacij.

Izobraževanje kot priložnost

Tatjana Hvala, direktorica Zavoda Znanje Postojna je priljubljen izobraževalni dogodek pospremila z naslednjimi besedami: »Vemo, kako pomembno vlogo ima znanje v sodobnem svetu. Zato smo na našem zavodu ponosni, da opravljamo tudi vlogo osrednjega nosilca skrbi za izobraževanje odraslih v Primorsko-notranjski regiji. Naša organizacijska enota Ljudska univerza Postojna že več kot 60 let to nalogo opravlja z veliko mero odgovornosti, strokovnosti in inovativnosti. Predstavlja sodobno izobraževalno in informacijsko-svetovalno središče, ki vsem skupinam odraslih nudi raznolike možnosti za osebni in karierni razvoj. Posebno pozornost pa pri tem namenja ranljivim ciljnim skupinam. Danes nam je pripravila ta radoživi dogodek in se postavila ob bok še 19 organizacijam, ki prav sedaj po različnih mestih širom Slovenije slavijo moč znanja in učenja. Uspelo ji je povezati več kot 30 organizacij, društev in posameznikov, ki bodo za vas predstavljali svoje dejavnosti po stojnicah ali na odru. Dogodek je namreč namenjen ozaveščanju o pomenu in vseprisotnosti izobraževanja ter predstavlja priložnosti in možnosti, ki so na voljo v lokalnem okolju.«

Vseživljenjskemu učenju je naklonjena tudi Občina Postojna, ki poleg Ministrstva za vzgojo in izobraževanje že vsa leta tudi finančno podpira izvedbo Parade učenja. Odkrito so lahko zgled drugim občinam po vsej Sloveniji, da so prepoznali kako pomembno je delovanje ljudskih univerz v lokalnem okolju in skrb za učenje vseh generacij.

Občina Postojna – častni pokrovitelj parade učenja

»Občina Postojna nastopa v vlogi častnega pokrovitelja Parade učenja, saj dogodek pomeni predstavitev in povezovanje vsega, na kar smo lahko kot lokalna skupnost na področju vseživljenjskega učenja ponosni in kar nas lahko združuje v ustvarjanju dobrega in pozitivnega za vse. Zavedamo se, da tudi tako na dolgi rok pripomoremo k dvigu izobrazbene ravni prebivalstva, večanju socialne vključenosti, krepitvi konkurenčnosti in k razvoju kompetenc delovne sile.« je na dogodku zbrane nagovoril župan Občine Postojna Igor Marentič.

. Foto: Tina Kralj

Ne spreglejte

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja