Obvestilo

Park vojaške zgodovine danes vpisan v razvid muzejev

V Parku vojaške zgodovine so danes s posebno slovesnostjo obeležili vpis v razvid muzejev, ki sta se je udeležila tudi predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec in minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Razvid muzejev je javna listina, v katero se vpisujejo muzeji, ki izpolnjujejo osnovne prostorske, finančne in kadrovske zahteve za hranjenje dediščine in njeno varstvo ter javnosti omogočajo dostopnost do zbirk. Z vpisom v razvid muzejev se Park tudi formalno uvršča v družbo slovenskih in svetovnih muzejev.

Vpis sicer ne prinaša neposrednih finančnih učinkov, odpira pa Parku vojaške zgodovine dodatne priložnosti, tako pri kandidiranju na raznih razpisih kot pri povezovanju z drugimi muzejskimi institucijami doma in v tujini.  

S slovesnostjo so v Parku vojaške zgodovine obeležili tudi petnajst let od rojstva ideje, da bi opuščene pivške vojašnice pred dokončnim propadom rešili tako, da bi v njih osnovali muzej. V petnajstih letih je iz podirajočih se vojašnic nastal največji muzejski kompleks pri nas, ki ga je v letu 2018 obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev, kar ga uvršča med najbolj obiskane slovenske muzeje.

“Ta muzej je izjemnega pomena, ker ponazarja vojaško zgodovino Slovenije, še zlasti je zanimiva zbirka iz osamosvojitvene vojne. Če hočemo mladim pokazati, kaj se je dogajalo leta 1991, je pomembno, da kar največ šol obišče ta muzej, ker jim bomo lahko tako pokazali v naravi kaj se je dogajalo in mogoče jih bo to tudi bolj zanimalo, kot da se o tem suhoparno učijo iz učbenikov,” je povedal predsednik vlade Marjan Šarec. Minister za kulturo Zoran Poznič pa je obljubil, da bodo poskušali najti možnost, da bi pivški muzej tudi financirali. “Vpis v razvid je prvi korak, da pridemo do višjega statusa. Stopili smo na vlak, ministrstvo za kulturo pa bo v čim krajšem času skušalo urediti financiranje. Objekt, ki je velikega državnega pomena, je treba spraviti na raven, ki bo dolgoročno vzdržna,” je med drugim poudaril minister Poznič in izrazil presenečenje, da 15 let ni bilo posluhaza objekt, ki si zasluži vso pozornost.  

Vpis Parka vojaške zgodovine v razvid muzejev pomeni eno od prelomnic v razvoju projekta. Med take prelomnice se uvršča tudi prihod podmornice P-913 Zeta, ki je v Park prišla kot donacija Republike Črne gore (leta 2011), ali pa umestitev helikopterja Gazela TO-001 Velenje v muzejsko zbirko (leta 2012). Med prelomnimi pridobitvami velja izpostaviti še nemško vojaško lokomotivo 52-4936 (leta 2016), ki predstavlja največji in najtežji eksponat v Parku vojaške zgodovine.  

Ključna razvojna prelomnica je bila operacija Celovita ureditev kompleksa Parka vojaške zgodovine, ki je bila izvedena v letih 2014/15 in v okviru katere sta bila sezidana nov paviljon in garaža za vozne eksponate ter prenovljeni glavna stavba in znaten del infrastrukture Parka.

Park je tako danes sodobno zasnovan muzejski kompleks, ki po obsegu ponudbe nima konkurence v Sloveniji in tudi ne v soseščini. Bogate zbirke in razstave pomembno dopolnjuje zlasti vozni del zbirke, ki združuje nekaj izjemnih zgodovinskih oklepnikov v voznem stanju. Dodatna vrednost obiska v Parku vojaške zgodovine so po mnenju obiskovalcev zlasti doživetja, ki jih nudi, kot sta na primer obisk notranjosti podmornice ali pa izkušnja letenja na simulatorju MiG-21.

Današnjo slovesnost ob najnovejšem razvojnem mejniku v zgodbi Parka vojaške zgodovine je zaznamovala simbolna predaja sklepa o vpisu v razvid muzejev, ki sta ga direktorju Parka mag. Janku Boštjančiču slovesno predala častna gosta prireditve ter slavnostna govornika predsednik Vlade Republike Slovenije g. Marjan Šarec in minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Predsednik vlade je ob tem Park vojaške zgodovine označil kot »izjemnega pomena za celotno državo in čestital direktorju in vsem odgovornim za vztrajnost in pogum pri zagonu ter razvoju tako pomembnega in kompleksnega projekta. Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič je ob slovesnem prejemu pomembnega sklepa med drugim dejal: »Možnosti za uspeh tega projekta so bile majhne. Gre za pogum tako cele ekipe sodelavcev kot tudi lokalne skupnosti, ki je v tej razvojni oviri prepoznala razvojno priložnost.« Vsem zaslužnim je čestital tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj in kot pomemben element te zgodbe o uspehu poudaril tudi zgledno sodelovanje lokalne skupnosti, ministrstva za kulturo ter ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.   

PVZ/ Uredništvo NzN

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Pivški svetniki na seji o poenotenju turističnega vodenja, predšolskem varstvau in ceni komunalnih storitev

Pivški občinski svetniki so na 9. redni seji občinskega sveta uvodoma obravnavali kadrovske zadeve z …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja