Obvestilo

Park vojaške zgodovine optimistično v drugo desetletje

Park vojaške zgodovine v teh dneh praznuje svoj deseti rojstni dan, jubilej pa bodo zaznamovali s festivalom vojaške zgodovine, prav tako jubilejnim, desetim po vrsti.

PivkaŽupan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič sta na dopoldanski novinarski konferenci predstavila festivalski program, direktor Zavoda krasen Kras Goran Živec (na fotografiji desno) in lokostrelski zanesenjak Marjan Podržaj pa sta nas popeljala po razstavah Gradišča – neme priče zgodovine in Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža.

20160912_104548

Kot je uvodoma povedal Boštjančič, bo jubilejni festival še bolj pester in privlačen od dosedanjih, v programu pa je poleg odprtja obeh omenjenih razstav izpostavil osrednjo rojstnodnevno slovesnost s koncertom Orkestra Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač in nedeljski dogodek s ponazoritvijo vojaškega življenja različnih zgodovinskih obdobjih in dinamičnim prikazom Slovenske vojske. Na slovesnost so povabili vse, ki so tako ali drugače v teh desetih letih sodelovali pri projektu Park vojaške zgodovine: nekdanje sodelavce, izvajalce, poslovne partnerje, pa tudi vse, ki jim je Park blizu.

Od prazgodovinskega gradišča do lokostrelske prvobitnosti

Festivalsko dogajanje se je začelo že v petek, 9. septembra, z odprtjem razstave Gradišča – neme priče zgodovine, ki jo je pripravil Zavod Krasen Kras. Zavod si prizadeva za zaščito in raziskovanje prazgodovinskega gradišča Debela griža pri Volčjem gradu. Razstava bo kot gostujoča razstava v naslednjih mesecih bogatila ponudbo Parka vojaške zgodovine.

V Parku so ob 40-letnici Lokostrelske zveze Slovenije postavili razstavo Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža, avtorja Marjana Podržaja (na fotografiji). »Lok predstavlja prvi tehnični izum in je v slovenskem prostoru prisoten od pradavnine. Tisočletja je lok služil kot pomembno vojaško in lovsko orožje, danes pa je le še športni rekvizit,« je povedal Podržaj, ki je kot lokostrelski zanesenjak s svojo bogato zasebno zbirko postavil izjemno zbirko lokov.

20160912_105523

20160912_105202

Vojaška zgodovina »v živo«

Festivalsko dogajanje bo doseglo vrhunec v nedeljo, 18. septembra. Ta dan bodo v kompleksu Parka organizirani vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij – od Rimljanov, tabora srednjeveških lokostrelcev, tabora avstro-ogrske armade iz 1. svetovne vojne ter partizanski, nemški, ameriški in sovjetski tabor iz 2. svetovne vojne. Na poligonu Parka vojaške zgodovine bo s prikaznimi vožnjami predstavljen vozni del zbirke Parka, s svojimi oklepnimi vozili se bo predstavila tudi Slovenska vojska. Sploh bo ta na letošnjem Festivalu igrala glavno vlogo – ob praznovanju 25-letnice Slovenske vojske so se namreč odločili glavni dogodek ob 15. uri nameniti dinamičnemu prikazu Slovenske vojske, in sicer Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva. Šlo bo za simuliran prikaz protiteroristične akcije specialnih enot. Ves dan se bodo v Parku odvijale tudi razne druge aktivnosti – srečanje lastnikov starodobnih vojaških vozil, sejem militarij in domačih izdelkov, otroške delavnice.

V desetih letih 200 tisoč obiskovalcev

Po besedah pivškega župana Roberta Smrdelja je bilo v desetih letih v projekt Parka vojaške zgodovine investiranih 8 milijonov evrov večinoma evropskih sredstev, obdobje od leta 2006, ko je bil za javnost odprt prvi muzejski paviljon, do danes, ko park obsega okoli 10 tisoč kvadratnih metrov razstavnih površin, pa brez zadržkov lahko označimo kot uspešno zgodbo. Po direktorjevih besedah bodo letos presegli 40 tisoč obiskovalcev, saj je do konca avgusta park obiskalo že 25 tisoč ljudi, v desetih letih pa so našteli 200 tisoč obiskovalcev. Letni proračun parka znaša 330 tisoč evrov, od tega, tako Boštjančič, dve tretjini zaslužijo sami, eno tretjino pa prispeva pivška občina.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja