Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Park vojaške zgodovine: po odlični lanski sezoni z velikimi načrti v pomlad in poletje

V Parku vojaške zgodovine so s prvomajskimi prazniki zakorakali v novo turistično sezono. Po lanskoletni odlični sezoni (47.200 obiskovalcev) si ob pozitivnem trendu rasti turizma obetajo, da bodo s krepitvijo muzejske in turistične ponudbe ter intenzivnim trženjem uspeli obisk v Parku še povečali.    

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bil obisk zaradi slabega vremena nekoliko manjši kot lani. Že v aprilu pa se je obisk dvignil, in sicer za dobrih 8 %. Ob letošnjih prvomajskih praznikih je Park obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev oziroma kar za 10 % več kot v enakem lanskem času.

Simulator letenja kot ključna novost

Med novostmi, ki bogatijo ponudbo v letošnjem letu, v Parku izpostavljajo simulator letenja z letalom MiG-21. Gre za najnovejšo muzejsko pridobitev, ki s pomočjo tehnologije virtualne resničnosti uporabniku zagotavlja prepričljivo izkušnjo letenja  z nadzvočno hitrostjo. Simulator pritegne tudi s svojo zunanjostjo, saj so ga snovalci v podjetjih AEREFORM, letalska tehnologija, in AERONAVT, akademija za letalstvo, zasnovali okrog originalnih delov z letal MiG-21.

Poleg tega tudi letos za obiskovalce pripravljajo niz dogodkov, s katerimi bodo popestrili muzejsko dogajanje. Spomladanski sklop dogodkov, ki se je začel s Podmorničarskim vikendom 14. in 15. aprila, se bo nadaljeval to nedeljo, 13. maja 2018, z že tradicionalnim spomladanskim Pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine. Pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad vasjo Zagorje in turistično vas Narin.

Spomin na Jurija Kraigherja

V sredo, 16. maja 2018, pripravljajo zanimiv muzejski dogodek, posvečen Juriju Kraigherju – Žoretu in njegovi izjemni življenjski zgodbi. Jurij Kraigher je bil rojen leta 1891 v Hraščah pri Postojni in je bil že v prvi svetovni vojni avstrijski vojaški pilot. Leta 1921 je emigriral v Ameriko in postal pilot v civilnem letalstvu, pionir medcelinskih letalskih povezav ter pomemben inovator. Leta 1941 je vstopil v vojsko in kot podpolkovnik ameriškega letalstva skrbel za prevoz vojaške opreme iz Lagosa v Nigeriji britanskim silam v Severni Afriki. Jeseni 1943 je prešel v XV. ameriško zračno silo in napredoval v polkovnika. Zaupana mu je bila vzpostavitev enote za reševanje sestreljenih ameriških letalcev z območja Jugoslavije, ki je delovala izjemno uspešno, saj ji je uspelo rešiti skoraj 2.500 mož. Jurij Kraigher je umrl v 94. letu starosti leta 1984 na svojem posestvu v Litchfieldu. Povod za muzejski dogodek je pridobitev nabora visokih odlikovanj, ki jih je prejel Jurij Kraigher, za muzejsko razstavo. V okviru dogodka bo v razstavi o padlih ameriških letalih odprta nova vitrina s Kraigherjevimi odlikovanji ter organizirano predavanje g. Vinka Avsenaka, glavnega raziskovalca življenja Jurija Kraigherja.

Tankovski vikend z legendami Kragujevca

Spomladansko dogajanje se bo stopnjevalo s Tankovskim vikendom, ki bo 26. in 27. maja 2018. V okviru vikenda bo predstavljen vozni del zbirke Parka vojaške zgodovine, ki ga vzdržujejo in upravljajo skupaj z Vojaškim muzejem Slovenske vojske. Vozni del zbirke Parka se stalno krepi in je tako po številu eksponatov kot po njihovi izjemnosti brez konkurence v širši soseščini držav. S sodobno vojaško tehniko se bo predstavila tudi Slovenska vojska. V Tankovski vikend bo umeščeno tudi srečanje lastnikov starodobnikov iz nekdanje tovarne Zastava. Pričakuje se nabor več kot 30 starodobnikov. Dogodek pod imenom Legende Kragujevca organizira Zastava klub Slovenije.

Že takoj naslednji teden, v nedeljo, 3. junija, pa se v Parku obeta še en spektakel. Kulturnozgodovinsko društvo Triglav namreč pri nas organizira ponazoritveni dogodek Napad na Jugoslavijo 1941. Več kot 100 nastopajočih vojakov – ponazoritvenikov v uniformah jugoslovanske kraljeve vojske ter italijanske in nemške armade bo prikazalo vojaško dogajanje aprila 1941, ko so nemške in italijanske enote brez vojne napovedi napadle Kraljevino Jugoslavijo. V prikaz bo vključeno tudi več vozil in druge vojaške tehnike, tako da bo šlo za dogodek, ki ga ljubitelji vojaške zgodovine ne smejo zamuditi.

Letošnjo pomlad so v Parku zagnali tudi inovativen projekt vzdrževanja zelenih površin v turističnem kompleksu. Na delu zelenih površin so tako skupaj z lokalnim rejcem drobnice Gregom Česnikom z Ekološke kmetije Pod Kerinom vzpostavili pašnik, kjer se že pase čreda koz in nekaj oslov. S tem naj bi povečali privlačnost Parka kot turističnega kompleksa, saj na tak način vnašamo med orožje in težko vojaško tehniko nekaj topline in domačnosti.

PVZ/NzN

 

Ne spreglejte

OGS Ščukice s premiero predstave Vigred

Pa so jo dočakale. Premiero nove gledališke igre. Članice Otroške gledališke skupine Ščukice iz Planine …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja