Obvestilo

Park vojaške zgodovine s poslastico za navdušence nad vojaško tehniko

V Parku vojaške zgodovine bodo v petek, 24. aprila, ob 17.00 slovesno odprli prenovljeno razstavo o partizanskih tankovskih enotah.

Zbirka Parka je bila namreč dopolnjena z dvema novima eksponatoma, ki jih je Vojaški muzej Slovenske vojske pridobil z zamenjavo v Veliki Britaniji. Prvi je tank STUART M3A1, ameriški tank iz druge svetovne vojne, s kakršnimi je bila opremljena tudi Prva tankovska brigada in predstavlja danes najstarejši tank pri nas. Drugo oklepno vozilo pa je britanski BREN CARRIER, manjši oklepni transporter, kakršnih je bilo nekaj tudi v sestavi Prve tankovske brigade. Oba nova eksponata sta pomembna pridobitev v nacionalnem merilu, saj predstavljata veliko redkost, po drugi strani pa sta tako za ljubitelje vojaške zgodovine kot za navdušence nad vojaško tehniko pravi poslastici.

V prenovljeni razstavi so dobile prostor tudi makete štirih oklepnih vozil v merilu 1:35. Gre za oklepna vozila, ki jih je danes nemogoče najti in jih zato ne bo nikoli v nacionalni tankovsko artilerijski zbirki.

Novo postavitev razstave dopolnjuje tudi bogata zbirka strelnega orožja, kakršno so uporabljali borci vseh treh partizanskih tankovskih enot: Tankovskega odreda Glavnega štaba ter Prve in Druge tankovske brigade.

Otvoritev razstave sovpada s praznovanjem 70. obletnice konca druge svetovne vojne in osvoboditve Pivke, pri kateri so imeli ravno tanki Prve tankovske brigade pomembno vlogo.

Foto: maketa Stuart flak (vodilna) in muzejska Stuarta (arhiv PVZ)

PVZ-muzejska Stuarta

 

 

Ne spreglejte

Jakovica: poklon koncertnemu in opernemu pevcu Samu Smerkolju

Na belo nedeljo so se v Jakovici zbrali, da bi odkrili spominsko ploščo koncertnemu in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja