Obvestilo

Park vojaške zgodovine v drugo fazo prenove

Pivški svetniki so na oktobrski seji pretekli teden potrdili investicijski program za drugo fazo projekta »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 2. faza«, ki ga bo sofinanciralo ministrstvo za kulturo. Vlada RS je sklep o tem sprejela 30. septembra, dan pred sejo Občinskega sveta Občine Pivka.

Celotna vrednost projekta je ocenjena na 1.124.150 EUR, pri čemer 85% stroškov krije Evropski sklad za regionalni razvoj, 15% pa zagotavlja ministrstvo za kulturo. Občina Pivka je v skladu s sklepom vlade dolžna pokriti strošek DDV-ja.
Glavne aktivnosti novega projekta bodo usmerjene v dokončanje obnove objekta Komanda kot osrednjega objekta kompleksa Parka. V njem je namreč še slaba polovica vseh površin ostala neobdelana. V polovici 1. in 2. nadstropja ter mansardi so skladno z gradbenim dovoljenjem predvideni razstavni prostori, namenjeni muzejskim postavitvam, muzejskim depojem in spremljajočim prostorom na približno 630kvadratnih metrih. Predvidena je torej ureditev muzejskih prostorov v polovičnem delu prvega in drugega nadstropja objekta ter celotne mansarde vključno z obnovo celotne strehe in vseh instalacij v obravnavanem delu objekta. Zlasti obnova strehe je trenutno najnujnejši poseg v Parku vojaške zgodovine, ki bi ga bilo, tudi brez izvedbe projekta, nujno narediti letos.

Z izvedbo projekta bo Park vojaške zgodovine po zgledu sodobnih tehničnih in vojaških muzejev po svetu uredil pogoje za delovanje voznega dela muzejske zbirke. Za ponazoritve voženj s starodobniki, je v projektu predvidena ureditev primerne ploščadi za ponazoritvene vožnje in druge tovrstne muzejske dogodke ter postavitev in garažo za tanke oz. vozne eksponate.

Z ureditvijo pešpoti na Primož, v območju med parkiriščem za avtodome in platojem za ponazoritve voženj s starodobniki, bo zagotovljena urejena in atraktivna pohodniška pot, ki vodi mimo Kote 110, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prenovljeno kaverno iz I. svetovne vojne, do mogočnih utrdb iz sklopa Alpskega zidu, ki so ga med obema sv. vojnama gradili Italijani. Sedanja pot namreč vodi skozi sam kompleks in jo je zaradi zagotavljanja varnosti nujno prestaviti.

Park vojaške zgodovine bo z izvedbo projekta pridobil dodatne razstavne površine in znatno popestril ponudbo, kar bo še pospešilo razvoj te vse pomembnejše turistične atrakcije. Nezanemarljiv pa je tudi gospodarski učinek, ki ga bo izvedba druge faze operacije imela tako na samo poslovanje Parka vojaške zgodovine kot na lokalno in regionalno gospodarstvo. Z vnašanjem pestrosti v turistično ponudbo in njeno krepitvijo bo izvedba faze operacije pozitivno vplivala tudi na razvoj turističnega gospodarstva na nacionalnem nivoju.

Vir: pivka.si

Foto: Simon Avsec

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja