Obvestilo

Parklji za pridne in poredne

Včasih so za Miklavža, ki otroke obišče s 5. na 6. december, podarjali preprosta darila, kot so suho sadje, ki so ga starši posušili doma, pa tudi rožiče in druge dobrote. Daril, kot jih poznamo danes, ni bilo, saj so bile družine revne. Da prinesemo v dan nekaj posebnega, lahko za otroke ali pa skupaj z njimi pripravimo parklje, ki bodo navdušili tako otroke, kot tudi otroke po srcu. Vračajo se darila, ki ne stanejo veliko, so pa ročno narejena in podarjena iz srca.

Sestavine:

½ kg moke

7,5 dag masla ali margarine

7,5 dag sladkorja

2 jajca

½ kocke kvasa

2 dcl mleka

sol

rozine ali seme koriandra za oči

rdeča barva za jezik

 

Pripomočki:

pečica

pekač

plastična posoda za vzhajanje

tehtnica

merilna posoda

 

Potek dela:

Na dno posode damo sol, prek nje nasujemo  moko, v katero naredimo luknjico v katero nadrobimo kvas, dodamo sladkor, jajca, maslo ali margarino, mleko in zamesimo mehko testo. Pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razdelimo na enake dele, odvisno, kolikšne figurice želimo. Vsak del oblikujemo v štručko, ki jo petkrat  zarežemo (glej sliko), roke in noge posvaljkamo, da pridejo tanjše in daljše, ter oblikujemo po želji, da ima roke in noge, ušesa (rogove) pa zavihamo gor. Parkeljna damo na pekač, zarežemo za jezik, ter dodamo oči. Pustimo, da vzhaja. Pekač damo v na 180° C ogreto pečico in pečemo 15 do 20 minut. Pečene ohladimo in pobarvamo jezik.

Namig kuharja:

Namesto barvanja jezika lahko  v zarezo vtaknete rdeč list papirja, ki je oblikovan kot jezik, prav tako lahko iz papirja ali testa oblikujemo tudi verigo okoli njega.
Z malo domišljije lahko namesto parklja oblikujemo Miklavža.

Klavdija Hiti

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja