Obvestilo

Passion Sea in Postojnska jama za čisto vodo

V Postojni so 2. avgust posvetili vodi. Njeni neizmerni moči, ki jo vsak dan vidimo v čudovitih kraških pojavih, v Postojnski jami, v zmajčkih, tudi v vodi, ki nam vsako jutro priteče iz pipe v kopalnici ali kuhinji.

Odzvali so se vabilu Združenja Passion sea, ki ga podpira Fundacija princa Alberta II. Direktorica združenja Helga Piaget in kreativna direktorica Fiona Tan sta obiskali jamo in jo doživeli tako kot skoraj vsak obiskovalec: izjemno, posebno in brezčasno. Helgo Piaget, ki po svetu širi zavedanje o pomenu čistih voda in izobraževanju otrok v tej smeri, so sprejeli potem, ko jo je očarala zgodba postojnske človeške ribice.

Direktor Postojnske jame je v svojem govoru poudaril, da ne moremo obrniti hrbta okoljskim problematika, in moramo tudi otroke izobraževati v takšnem duhu. Slovenske vode ne smejo postati »še en problem«, zato moramo vsi biti dosledni in neizprosni do upoštevanja zakonodaje in smernic na tem področju. Ne gre samo za odnos do naravnih virov, gre za odnos do naših naravnih bogastev in živali. »Prav z odnosom do teh najbolj ogroženih živalskih vrt, ljudje izkažemo svoje spoštovanje,« je poudaril Marjan Batagelj.

Direktorica Passion Sea je v svojem govoru spomnila na njihov trud in podporo pri izobraževanje otrok. V svojem govoru je omenila, da vode ne smejo biti »kemični koktejl«, zaradi dejstva, da se v jami uspešno razmnožuje človeška ribica, je pohvalila trud Postojnske jame in njenih zaposlenih. Ob tej priložnosti je združenje jami podarilo posebno belo zastavo, simbol čistih voda. Helga Piaget se je podpisala tudi v našo knjigo obiskovalcev, kjer se je zahvalila za čudovite »brezčasne trenutke v zmajevi jami«. (na fotografiji spodaj)

PJ9

V včerajšnjem dogajanju sta sodelovala tudi biologa Postojnske jame. Njuni najtesnejši sodelavci so mladi zmajčki, zato sta tudi sama poudarila pomen čiste vode za razvoj proteusov. Primož Gnezda je ob tem opomnil, da je človeškim ribicam onesnažena voda, tako kot, če bi ljudem zastrupili zrak.

PJ2

Po uvodnih nagovorih je sledilo simbolno podajanje kozarca z vodo, zajeto na Kopi v jami. Pri tem so sodelovali gostje, obiskovalci in zaposleni v jami. »S tem simbolnim podajanjem biološke čaše iz »zmajčkovega laboratorija«, smo vsi želeli poudariti kako pomembna je skrb za vsako najmanjšo kapljico vode, saj prav iz kapljic nastajajo zgodbe naše jame in njenih bitij,« so sporočili iz Postojnske jame.

PJ3

Vodo s Kope so v posebni steklenici z ribico podarili direktorici Helgi Piaget, ki bo zgodbo postojnske vode in ribice ponesla v svet. Obema gostjama so podarili ročno izdelani stekleni ribici z jajčeci iz Swarovski kristalov in risbico Marka Kočevarja, ki je posebej navdušila direktorico Passion Sea.

Fotografije: Arhiv Postojnska jama, d.d.

 

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja