Obvestilo

Pazite, kaj počnete v avtu!

V preventivni akciji s sloganom Vozimo pametno! bodo od danes do 29. januarja še zlasti pozorni na morebitno uporabo mobilnikov in drugih naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Uporaba mobilnega telefona za volanom pomembno zmanjša zbranost voznika, opozarjajo policisti.  Vozniki lahko zaradi nje med vožnjo spregledajo drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zato se ne odzovejo pravočasno na razmere v prometu, opozarja policija na svoji spletni strani.

Policisti opažajo, da se uporaba naprav, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, povečuje. Po anketi agencije za varnost prometa, v kateri je sodelovalo 1000 voznikov, telefone uporablja med vožnjo kar 75 odstotkov voznikov. Tri četrtine jih telefonira, ena tretjina jih pregleduje socialna omrežja in skoraj desetina jih uporablja telefon za poslušanje glasbe ali navigacijo. Slovenska zakonodaja dovoljuje telefoniranje med vožnjo, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu na policiji tudi to odsvetujejo.

Tudi kolesarjem in pešcem odsvetujejo uporabo mobilnih telefonov. Še posebej nevarna je uporaba mobitela med vožnjo s kolesom, ker otežuje vožnjo in zaviranje.

Policisti so lani zabeležili skupno 14.288 kršitev zaradi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Pri tem je bilo 13.830 voznikov motornih vozil in 458 voznikov, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, denimo kolesarji.

Na slovenskih cestah je lani umrlo 129 ljudi, kar je devet več kot leto prej.

Uredništvo/Policija

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja