Obvestilo

Pečena jabolka z medom in smetano/cimetom

Preprosta sladica, pripravljena na dva načina, primerna za hladne jesenske in zimske dni. Včasih je bilo veliko sadnih dreves, saj so jih posadili  tudi ob poteh, da so utrujeni popotniki se lahko ustavili in prigriznili. Ostanek takega drevoreda je viden na več koncih pokrajine. Tudi na vrtovih so imeli ljudje veliko sadnih dreves, da niso bili lačni. Poleg tega pa so sadna drevesa ob robu vasi zaustavljala veter.

Sestavine:
6 jabolk
cimet
6 čajnih žličk medu
malo maščobe za pekač
sladka smetana

Pripomočki:
pečica
pekač
deska
nož

Potek dela:
Jabolkom odstranimo srednje dele in jih damo v pomaščen pekač. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200°C in pečemo 20 do 30 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo ven, ohladimo, damo v izvrtani del med, poleg pa stepeno sladko smetano ali cimet. Postrežemo.

Namig kuharja:
Ker z nožem ni tako preprosto odstraniti peške, jih lahko odstranimo z napravico, ki ima na eni strani rezilo za lupljenje, na drugi pa za odstranjevanje pešk. Prav tako ni nič narobe, če jabolko prepolovimo, ga položimo z lupino navzdol in potem pokapamo z medom.

Pečena jabolka z marmelado

Sestavine:

6 večjih jabolk
6 čajnih žličk marmelade
maščoba za pekač
sladkor v prahu za posip

Pripomočki:
pečica
pekač
deska
nož

Potek dela:

Jabolkom izvrtamo sredico in v luknjo damo marmelado. Jabolko položimo v namaščen pekač. Le-tega damo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C in pečemo 20 do 30 minut. Pečene posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig kuharja:
Ni pomembno, kakšna je marmelada, vendar je najboljša domača slivova, saj bi si bili pri hruškovi ali jabolčni okusi preveč podobni.

Klavdija Hiti

 

 

 

Ne spreglejte

Projekt Predjama Sustainable – uvod v trajnostno mobilnost na Postojnskem

Projekt, usmerjen v upravljanje trajnostne mobilnosti na turistični lokaciji Predjama, podpirajo Islandija, Lithenštajn in Norveška …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja