Obvestilo

Penzion Guesthouse Mirjam prvi prejemnik Zelenega ključa na Postojnskem

Družina Pavlin iz Razdrtega je prejemnica Zelenega ključa, ki ga po vsem svetu podeljujejo ponudnikom, zavezanim trajnostnemu in zelenemu turizmu. So prvi na postojnskem in prvi v destinaciji Zeleni kras, ki so prejeli ta vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji.

Družinsko podjetje iz Razdrtega, iz idilične vasi pod vznožjem Nanosa, je začelo s poslovanjem že leta 1995 z wellness in gostinsko ponudbo v baru Pavlinova klet, ki v imenu nosi družinski priimek. Danes poleg wellnessa gostom z vsega sveta ponujajo prenočišča v prenovljeni kmečki hiši ali v kampu, obdanem z zelenjem, predvsem pa prijaznost in pristno doživetje.

Da so se v letošnjem letu odločili potegovati za prestižni certifikat, ni naključje, saj se zavedajo, da življenje sredi narave terja spoštljiv in čim bolj prijazen odnos do nje. Gostje, ki prihajajo k njim, se s tem poistovetijo in začutijo, da družina res čuti odgovornost do narave, kar poskuša prenesti na slehernega gosta.

Zeleni ključ je certifikat, ki se podeljuje pod okriljem danske fundacije za okoljsko vzgojo (FEE). Gre za priznanje, ki ga je prostovoljno pridobilo že več kot 2.900 različnih turističnih obratov v 57 državah. Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Pri nas ga v imenu FEE podeljuje Društvo Doves-FeeSlovenia iz Portoroža, ki je polnopravni član danske fundacije.

Igor Marentič, župan, Občina Postojna: »Zelo me veseli, da smo tudi na Postojnskem dočakali turističnega ponudnika, ki je prepoznal trend trajnostnega turizma in tega ne jemlje kot oviro, temveč kot dodano vrednost svoje ponudbe. Penzionu Guesthouse Mirjam iskreno čestitam za pridobitev certifikata Zeleni ključ. S tem so postali zgled in spodbuda ostalim ponudnikom v občini Postojna, da jim sledijo po podobni, zeleni poti«.

Ana Marija Pavlin, Penzion Gousthouse Mirjam Razdrto: »Naša družina od nekdaj živi in deluje v majhni vasi sredi čudovite narave. Razpis za energetsko sanacijo poslovnih prostorov, na katerega smo se prijavili, je pogojeval pridobitev enega od okoljskih znakov, kar je bila odlična priložnost, da naredimo korak naprej tudi v smeri trajnostnega razvoja in poslovanja. Zavedamo se pomena ohranjanja narave in pravilnega človekovega ravnanja z njo na način, ki je zanjo najmanj obremenilen. Prav tako nam je mar za naše goste, ki to začutijo. Veseli nas, da je naše delo, ki nam je v veselje in ponos, opaženo tudi v širši javnosti, tako med našimi gosti, kot tudi med turističnimi in okoljskimi organizacijami.«

Mag. Maja Pakdirektorica Slovenske turistične organizacije ob tem sporoča: »Iskreno čestitam Penzionu Guesthouse Mirjam, ki je prvi prejemnik Zelenega ključa na Postojnskem. Zelo nas veseli, da poleg slovenskih turističnih destinacij, tudi ponudniki nastanitev vedno bolj prepoznavajo potrebo po sistematičnem uvajanju procesov trajnostnega razvoja v svoje delovanje. Vstop v Zeleno shemo slovenskega turizma pomeni, da je prejemnik opremljenem z znanji, kako trajnostni turizem strateško razvijati tudi v prihodnje. V samo 5 letih delovanja je v Zeleni shemi slovenskega turizma danes že 88 nosilcev znaka Slovenia Green – od tega 48 destinacij, 4 zaščitena območja, 2 turistični agenciji in kar 34 nastanitev. Naš cilj je 100% zelena Slovenija in destinacije, kot je Postojna, z nami delijo to vizijo in svoje člane aktivno spodbujajo k pridobitvi okoljskih znakov. Postojna je prepoznala pomen trajnostnega razvoja za konkurenčnost turizma, boljšo kakovost življenja prebivalcev in izkušnjo turistov. Gosti danes želijo bivati v nastanitvah, ki na vsakem koraku izražajo skrb za okolje. Z vsakim novim članom v družino Zelene sheme Slovenija dokazuje, da je primer dobre prakse, ki jo želi posnemati in implementirati vedno več držav in s tem utrjuje svojo pozicijo ene vodilnih sil trajnostnega razvoja na svetu

Sidonija Zega/postojna.si

Foto atelje Postojna

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja