Obvestilo

Peter Nelec, direktor Komunale Cerknica: »Zmanjševanje vodnih izgub bo prioriteta.«

  1. septembra lani je vodenje Javnega podjetja Komunala Cerknica prevzel Peter Nelec, ki prihaja iz gospodarstva, izkušnje pa ima tudi v javni upravi. Dosedanji prvi mož cerkniške komunale Anton Kranjc se je namreč upokojil, pogovori o Nelčevem prihodu pa so potekali že prej. Ena najpomembnejših nalog, ki si jih postavlja novi direktor, je zmanjševanje vodnih izgub, nadeja pa se tudi dobrega in tvornega sodelovanja z občinama Cerknica in Loška dolina, ki ju Komunala Cerknica pokriva.

Petra Nelca se spominjamo kot predsednika uprave Kovinoplastike Lož, kar je bila, kot je povedal za regijski spletni portal Novice z Notranjske, ena njegovih pomembnejših preteklih funkcij, iz Kovinoplastike pa je odšel v Siliko na Vrhniki. Prevzem krmila Komunale Cerknica je za Petra Nelca velik izziv, čeprav ima na področju vodenja podjetij že 20-letne izkušnje.  »Komunala Cerknica je neka izjema, če pogledam nekatere svoje pretekle funkcije, saj se s to vsebino prej nisem ukvarjal. Vedno pa sem pripravljen lotiti se česa novega in to mi je predstavljalo nek izziv,« pravi. Komunala Cerknica ima trenutno 64 zaposlenih, nekaj ljudi bo zaradi upokojitve letos zapustilo podjetje, nekaj pa so jih na novo zaposlili. Število zaposlenih se po direktorjevih besedah tudi v prihodnje ne bo dosti spreminjalo.

V kakšnem stanju ste prevzeli podjetje?

Generalno gledano je bilo podjetje finančno dobro stoječe, obveznosti do dobaviteljev in bank ni imelo. Nekoliko sem pogrešal boljšo organiziranost, kar sem si postavil na svojo agendo kot izziv za naprej. Komunalo Cerknica želim bolj približati podjetjem iz realnega sektorja.

Vsi občani ne vedo, s katerimi dejavnostmi vse se Komunala Cerknica ukvarja …

Naša ključna naloga je, da nudimo servis občanom na področju vodooskrbe, odvajanja padavinskih in komunalnih voda in na področju odvoza odpadkov ter kanalizacije. Poleg tega je znotraj podjetja še tehnični sektor, ki skrbi, da imamo splužene ceste, urejene ceste, očiščene bankine, odtoke …

Katera so področja, ki občane najbolj vznemirjajo?

To je zagotovo vodooskrba. Na tem področju imamo največ izzivov tudi za prihodnje. Nobena skrivnost ni, da je Komunala Cerknica na tem področju v preteklosti nekoliko zaspala, predvsem mislim pri tem na vodne izgube, ki so v Cerknici in tudi v Loški dolini visoko nad slovenskim povprečjem. Srečujemo se s 70-odstotnimi izgubami, kar je bistveno preveč, v Loški dolini nekaj manj, okoli 60 odstotkov. Slovensko povprečje je okoli 28 do 30 odstotkov. Izgube so, izgube bodo, to je dejstvo, a ta odstotek, ki ga imamo v Cerknici in Loški dolini, je zagotovo prevelik. To vpliva tudi na ceno, ki jo občani plačujejo skozi položnice.

Kaj je poleg razpršenosti naselij na Notranjskem vzrok, da so cene npr. v Ljubljani dosti nižje?

Izgube so posledica tehničnih pomanjkljivosti, amortiziranosti ali poškodb na vodovodnem omrežju. Če pogledamo s tega vidika, pa je koncentracija prebivalstva v mestih zagotovo bistveno drugačna kot na podeželju. V Cerknici imamo 174 km vodovoda. Na prebivalca je to seveda  veliko kilometrov v primerjavi z mesti.

Kateri bodo najpomembnejši projekti v l. 2024, ki se je pravkar začelo?

Vsekakor zmanjševanje vodnih izgub, potem skupaj z našimi lastniki doreči strategijo, kako se bomo tega problema lotili dolgoročno, ne samo skozi krpanje okvar ali skozi neka manjša vzdrževalna dela; tudi kako strateško  zastaviti vodovodno zgodbo za leta, ki prihajajo. Vsako leto je vodovod starejši, vsako leto potrebujemo toliko več novih investicij, če hočemo zmanjševati vodne izgube.

Kako bi ocenili sodelovanje z Občinama Cerknica in Loška dolina?

Po začetnem spoznavanju mislim, da se je v teh treh mesecih izkristalizirala neka zgodba, ki obeta dobro in uspešno sodelovanje z obema občinama in županoma.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

 

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja