Obvestilo

Peterica rešena iz Križne jame

Gladina vode v Križni jami se je danes znižala, zato je reševalcem pet ljudi, ki so bili tam ujeti od sobote, uspelo rešiti.

Stabilno fizično in psihično zdravje ujetih

Po skoraj treh dneh so reševalci skupaj s tričlansko družino in dvema vodnikoma včeraj ob 15.05 prišli iz Križne jame in bili nemudoma deležni zdravniškega pregleda. Kot je na novinarski konferenci povedal Zlatko Pogorilić, zdravnik iz Zdravstvenega doma Cerknica, peterica fizično nima skoraj nikakršnih težav, nihče ne potrebuje bolnišničnega zdravljenja, prav tako pa tudi ne psihološke pomoči, kar je potrdila Barbara Čibej Žagar, vodja enote za psihološko pomoč v okviru civilne zaščite.

Dopoldne možen prvi prehod v jamo

Vodja jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je že na opoldanski novinarski konferenci sporočil, da se je vodna gladina čez noč toliko spustila, da je bil prvi prehod v jamo, ki je bil zvečer še zalit, dopoldne prevozen s čolnom. Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je za STA potek reševanja ocenil kot dober. Voda, ki je povzročila visok vodostaj, je prišla iz smeri Hrvaške, kar je presenetilo sicer izkušena jamska vodnika.

Zapletena logistika reševanja

Z vso logistiko je bilo na delu včeraj 95 ljudi, danes 45, je pojasnil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Matjaž Knap, poveljnik civilne zaščite iz Cerknice, pa je opisal, da logistika takšnega reševanja ni preprosta. Jamarji potapljači, ki so se prebili do ujetih, so se v nedeljo zvečer po približno sedmih urah vrnili iz Križne jame. Pred jamo so čez noč dežurale najpotrebnejše ekipe, zjutraj pa so se vrnili spočiti reševalci, je za Radio Slovenija poročal Marko Škrlj.

MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA/uredništvo NzN

Foto: dr. Maks Merela, JRS

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja