Postojnska jama
Obvestilo

PGD Palčje ob 40-letnici delovanja z novim vozilom za gozdne požare

Včeraj je v Palčju potekala slovesnost ob praznovanju 40-letnice delovanja tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva.  Na praznovanju je župan Občine Pivka Robert Smrdelj slavnostno predal novo gasilsko vozilo poveljniku PGD Miranu Šajnu. 

Podvozje vozila je znamke Renault ima oznako GCGP- 1, opremljeno je s cisterno s 3 m3 vode in namenjeno gašenju gozdnih požarov, požarov v naravi, za gašenje dimniških požarov in tehnično reševanje.

Občina Pivka je z vključenimi sredstvi požarne takse za nakup vozila prispevala 170 tisoč evrov, Gasilska zveza Slovenije je na podlagi prijave na javni razpis sofinancirala 12 tisoč evri za podvozje. Občina je v letu 2016 sofinancirala tudi izgradnjo prizidka k gasilskemu domu, ki so jo gasilci v veliki meri sami izvajali in v preteklem tednu uredila del asfaltiranega dvorišča ob gasilskem domu in v središču vasi, za kar je skupaj namenila 30 tisoč evrov.

Prostovoljno gasilsko društvo Palčje deluje že od leta 1977, na ustanovnem občnem zboru je bila formirana tudi gasilska operativna enota, ki je štela 18 članov.  Prostore so si uredili v nekdanji vaški šoli. Nov gasilski dom je bil  dokončan leta 1983. 1984. so razgrnili še svoj gasilski prapor. Društvo trenutno šteje 111 članov, od tega je 15 operativnih gasilcev. V društvu imamo tudi 9 mladincev in 10 pionirjev.

Župan je v svojem nagovoru tudi povedal, da nas narava iz leta v leto bolj opozarja in  da se uničujočim posledicam vremenskih ujm ne bomo mogli več izogniti, zato treba velik poudarek in finančna sredstva nameniti  ustrezni opremljenosti gasilcev, ki ob tovrstnih nesrečah prvi priskočijo na pomoč. Ob tej priložnosti  je župan predstavnikom PGD Pivka, PGD Košana, PGD Zagorje in PGD Palčje simbolno predal listine za dodatna sredstva  za nakup osebne zaščitne gasilske opreme, ki jih je občina zagotovila v letu 2018 v  skupni vrednosti 28.000 evrov.

Ob koncu se je zahvalil vsem gasilcem za njihovo dosedanje požrtvovalno prostovoljno delo in željami po uspešnem in aktivnem delovanju društva tudi v prihodnje, članom PGD Palčje pa čestital ob 40-letnici delovanja društva.

Mihaela Smrdel

Foto: Somon Avsec

Ne spreglejte

Do novih šolskih prostorov na OŠ 8 talcev Logatec v letošnjem letu

Zaradi hude prostorske stiske na OŠ 8 talcev Logatec sta logaška občina  in omenjena osnovna …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja