Obvestilo

Pika baletna Nogavička navdušila v Cerknici

Kulturni dom Cerknica je bil v nedeljo baletno obarvan, saj je predstava Baletnega društva Postojna privabila številne ljubitelje baleta. V baletni priredbi priljubljene zgodbe Pika Nogavička je nastopilo 87 članov društva, ki vadbo klasičnega baleta ob podpori Občine Cerknica že vrsto let izvaja tudi v Cerknici.

 

Predstava je v celoti avtorsko delo društva pod taktirko režiserke (tudi baletne učiteljice v Cerknici) Mire Marič. Društvo je poskrbelo za domiselne koreografije, izvirne kostume in učinkovito scenografijo. Ob pomoči ekipe KD Cerknice so zaradi velikega zanimanja javnosti v istem popoldnevu izvedli dve predstavi.

 

Na odru se je zvrstilo 17 koreografij, ki so se navezovale na posamezne dele priljubljene zgodbe o deklici, ki ni želela odrasti. Gledalce so vnovič navdušile tako najmlajše, šele petletne deklice, ki so se v vlogi kroglic pregelk prikotalile na oder, kot vse ostale skupine – vse do najstarejših članic društva, ki se pod vodstvom Mire Marič poleg baleta izobražujejo še v sodobnem plesu. Pri projektu so kot koreografinje in vodje skupin sodelovale tudi ostale tri učiteljice v društvu, Nataša Berce, Tina Leder in Ana Vogrin. Po predstavi so pohvalile balerine za njihov vložen trud. Kajti baletna vadba ni le plesanje koreografij v siju odrskih luči, ampak tudi trdo delo učenja korakov in baletnih pozicij, ki so pomembne tako pri koreografijah kot tudi za priprave na izpite ob koncu šolskega leta.

Na odru je zaplesalo kar pet Pik Nogavičk – najmlajša, Ema Marija Strle, se je kljub rosnim devetim letom odlično odrezala v solo vlogi, kot Pika pa so se vrhunsko predstavile še Hana Čančula, Zoja Petrović, Pia Slavec in Anastasia Jocić, ki je v dobrem mesecu dni odlično naštudirala svojo solo vlogo in jo odplesala z velikim žarom. Seveda niso manjkali niti Pikin stalni spremljevalec Gospod Ficko (Veronika Matijašić) in njena najboljša prijatelja Tomaž (Julija Kaluža) in Anica (Živa Martinec). Vse tri so tudi tokrat prikazale suvereno baletno držo – za njimi je že nekaj let baletne vadbe. Bučen aplavz je požel tudi Nebojša Jocić v vlogi Pikinega očeta – čeprav je edini nastopajoči, ki ne vadi baleta, je suvereno odplesal svoj baletni vložek.

Na odru so bile izrazite baletne koreografije dopolnjene z domiselnimi kostumi Alenke in Sare Požar: ob Pikah so zaplesali mali palačinkopeki, raziskovalci, policaji, šolarji, izletniki, klovni in cirkuški konji. Piko so obiskali tudi tatovi in priredila poslovilno zabavo. Nato se je vkrcala na ladjo do otoka Taka-Tuka, kjer so jo pozdravili domorodci, in se pogumno spopadla z morskimi psi. Ob odhodu domov so jo pozdravile male opice – vse te prizore so koreografinje odlično prikazale v baletnih koreografijah. Pikina vila Čira-čara, iz katere je predstavo opazoval tudi njen konj Alfred, in ladja, s katero po morju potuje Pikin oče, sta ustvarila spretna mlada umetnica Anja Brelih in Silvo Čuk.

»Razigrana sreča in iskreno veselje naših najmlajših balerin ter umirjenost in suverenost baletnih korakov najstarejših članic društva sta dokaz, da v društvu dobro delamo in stopamo po pravi poti. Na tej baletni poti nam že pravljičnih 13 let stojijo ob strani starši in cele družine naših članov. Vsa leta nas podpirajo naši pokrovitelji, med katerimi se še posebno zahvaljujem Občinama Cerknica in Postojna ter JSKD OE Postojna,« je po uspešnih predstavah dejala predsednica društva Mateja Kocman.

Alenka Požar

Foto: Tine Šubic

 

 

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja