Obvestilo
Piščanec na soli

Piščanec na soli

Jed ravno ni tradicionalna, je pa praznična. Uporabljamo lahko sestavine, ki jih najdemo pri nas, saj je bila včasih kokoš pri vsaki hiši. Tudi s soljo se lahko poistovetimo, saj vemo, da je naš priljubljeni Martin Krpan tihotapil na svoji kobilici sol.

Sestavine:

  • 1 cel piščanec,
  • 2 pesti grobe soli,
  • Začimbe: peteršilj, majaron,
  • 5-10 srednje velikih krompirjev,
  • malo olja.

Pripomočki:

  • pečica, pekač, deska, nož.

Potek dela:

Na pekač damo sol, da ravno pokrije dno. Piščanca operemo in po potrebi očistimo. Prerežemo ga na polovico in ga razpremo. Razprtega damo na pekač, ter pod njega vejico ali dve majarona. Peteršilj nasekljamo in ga posujemo po vrhu. Okoli piščanca po soli razporedimo opran krompir. Vse skupaj pokapamo z oljem. Damo v na 180 st C segreto pečico in pečemo eno uro do uro in pol. Pečenega piščanca vzamemo iz pečice in razdelamo.

Namig kuharja:

Ko piščanca razpremo, moramo paziti, da se s spodnjim delom dotika soli, saj tako prevzame vso sol, ki jo potrebuje in je meso ravno prav slano. Ko ga vzamemo iz pečice, ga ne smemo predolgo pustiti stati na soli, ker postane preveč slan.

Poleg zgoraj omenjenih začimb, lahko uporabite tudi limono, rožmarin, papriko v prahu in druge priljubljene začimbe. Če je krompir mlad, ga lahko pojemo z lupino, če ni, ga olupimo, dodamo maslo in naredimo iz njega pire krompir.

Poleg piščanca lahko postrežete vaše najljubše priloge, omake, solate, z njim se dobro ujame tudi jajčni hren.

Z vami kuha: Klavdija Hiti

Ne spreglejte

Perutničke na žaru

Za zimo pride pomlad, iz preteklosti pridemo v sedanjost in prihodnost. V preteklih tednih in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja