Obvestilo

Pivka dobila svojo pediatrijo

V zdravstveni postaji Pivka so včeraj odprli pediatrično ambulanto, s katero občina nadaljuje cikel investicij v zdravstvo. V novo pridobitev je po besedah župana Roberta Smrdelja občina investirala 80 000 evrov, 34 tisočakov pa je dodal Zdravstveni dom Postojna, pod katerega okrilje spada pivška pediatrija.

Ambulanta je v Pivki je ponovno zaživela po enoletnem premoru. Z upokojitvijo pediatrinje Mirjam Grmek v juniju 2017 so se vrata ambulante v Pivki zaprla.

Občini Pivka in Postojna sta dvakrat poskusili z razpisom koncesije za pediatrijo, vendar odziva ni bilo. V iskanje ustreznega kadra se je vključil Zdravstveni dom dr. Franca Ambrožiča Postojna in v začetku leta 2018 z zaposlitvijo nove zdravnice ponovno odprl pediatrično ordinacijo v Postojni. V Pivki pa ustreznih prostorov niso imeli, zato so takoj pristopili k ureditvi novih, pediatru prilagojenih prostorov.

»Zelo smo zadovoljni, da smo tudi po finančni plati uspeli urediti ločeno ambulanto za pediatra, saj smo doslej pediatrijo kombinirali s splošno ambulanto. Upam, da bo pediater v Pivki čim več časa, zato da bodo starši imeli otroškega zdravnika bližje kot doslej,« je povedal pivški župan Robert Smrdelj.

Letos je občina Pivka v zdravstveno infrastrukturo veliko investirala. Poleg ureditve te ordinacije skupaj z ureditvijo hodnika in nekaj infrastrukture v sami zdravstveni postaji, so v svojem deležu sofinancirali tudi ureditev oz. izgradnjo nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu dr. Franca Ambrožiča Postojna in nakup reševalnega vozila skupaj z Občino Postojna. »Naš delež je bil prek 300 000 evrov, kar je za naš proračun konkreten zalogaj,« pojasnjuje Smrdelj. »Pokazala se je priložnost, po drugi strani pa tudi nuja, tako da mislim, da smo se pametno odločili.«

Po županovih besedah nataliteta v občini ne pada, celo nekoliko rase, povečuje pa se tudi starost, tako da občina počasi rase. Novo pediatrično ambulanto sta uradno odprla župan Robert Smrdelj in direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Uvodoma bo obratovala dvakrat tedensko, razmere pa bodo pokazale, ali bo ta praksa ustrezna.

Besedilo in foto: Blanke Markovič Kocen

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja