Obvestilo

Pivka je doma v Sloveniji in Evropi

Ob prazniku Občine Pivka je osrednji dogodek, slovesna prireditev v Krpanovem domu, izzvenel kot svojevrsten poklon letošnjim občinskim nagrajencem, dnevu Evrope in 20-letnici Slovenije v Evropski uniji.

Tabor na Kalcu politično razgibal Pivko

Občina Pivka praznuje občinski praznik 9. maja, ko se je leta 1869 v Pivki, na gradu Kalec pri Zagorju, zgodil tabor, politično in kulturniško zborovanje z najpomembnejšo težnjo, zahtevo po zedinjeni Sloveniji. Tabor na Kalcu, ki sicer ni bil med najštevilčnejšimi v slovenskem merilu, je bil pa na tem koncu prvi, je Pivko politično močno razgibal in neposredno pripomogel do živahnejšega dela prvih čitalnic na Pivškem, Pivko pa izenačil z ostalimi narodno prebujenimi kraji na Slovenskem.

Gostitelj dogodka, župan Robert Smrdelj, je v slavnostnem nagovoru izpostavil več ključnih mejnikov: poleg pivškega tabora je poudaril 30 let reforme lokalne samouprave na Slovenskem in ustanovitve Občine Pivka, 20 let članstva Slovenije v Evropski uniji in severnoatlantskem zavezništvu NATO.

Robert Smrdelj: že na pivškem taboru rojena ideja o zedinjeni Sloveniji

»Spomin na tabor nam ponuja priložnost, da se spomnimo naših korenin, na pogum in vizionarstvo naših prednikov, ki so si prizadevali za politično enotnost in skupni napredek. Enotnost, pogum in vizija pa so nam Slovencem prinesle ne le samostojno državo, ampak tudi vključitev v evroatlantske integracije. Slovenci smo že 20 let državljani Evrope, ki jo zaznamujejo vrednote miru, sodelovanja ter enotnosti in danes – 9. maja je tudi Dan Evrope in še en razlog za praznovanje. Ideja o zedinjeni Sloveniji na pivškem taboru in zamisel o združeni Evropi po drugi svetovni vojni morda na prvi pogled delujeta kot dve ločeni zgodbi, vendar ju povezujejo temeljne vrednote miru, enotnosti in skupnega napredka. Obe ideji nas spominjata, da smo močnejši, ko delujemo skupaj, presegamo razlike ter si prizadevamo za skupno dobro.

Članstvo v Natu – zagotovilo miru

Četudi je morda malenkost izven okvira današnjih praznikov, je pa izjemno povezano z dosežki Slovenije – letos namreč praznujemo tudi 20 let članstva v severnoatlantskem zavezništvu v zvezi Nato. Kljub včasih različnim pogledom si moramo priznati, da je članstvo izjemnega pomena iz vidika varnosti in zagotavljanja miru, kar v današnjih časih sploh ni samo po sebi umevno.

Nadalje je župan poudaril pomen članstva v Evropski uniji, ki je bilo ključno za razvoj občine. »Lahko poudarim, da smo namerno osredotočeni na dodano vrednost, ki nam jo omogočajo Evropski viri in da smo v tem dobri imamo širše priznanje,« je povedal in nanizal številne uspešne projekte, izvedene s pomočjo evropskega denarja.

Prihodnji izzivi

Izpostavil je tudi prihajajoče izzive; kot so: » izgradnja obvoznice Pivke, umestitev avtoceste in rekonstrukcije železnice v naš prostor, gradnja stanovanj, rezervni vodni vir in dograditev kanalizacij ter vodovodov, kolesarske povezave, ureditev športnih kompleksov v Košani in Pivki, krepitev prometne varnosti na šolskih okoliših, širitev vrtca, varstvo narave s krepitvijo kmetijstva, širitev industrijske cone in inkubatorja, turizem je poseben izziv, pa preplastitve in sanacije občinskih cest, skrb za vsa naša društva s poudarkom na krepitvi pogojev za naše gasilce, da bo njihovo poslanstvo učinkovito in varno.«

Ob koncu je župan izrazil zahvalo vsem, ki prispevajo k blaginji občine ter čestital letošnjim nagrajencem. Skupaj s predsednikom komisije za priznanja Jožetom Morelom sta slavnostno podelila letošnja občinska priznanja. Priznanje Občine Pivka za leto 2024 je prejel Avgust Brezovnik za prispevek k razvoju društvenega življenja v Košani in širše v občini. Plaketo Občine Pivka za leto 2024 so prejeli Aleksander Kušlan, za prispevek k lokalni kulturi, informiranju ter ohranjanju zgodovinske in kulturne dediščine občine Pivka, Milan Mozetič, za nesebično delo na kulturnem, cerkvenem in družbenem področju v Košani in širše v občini ter Evgen Primožič za dolgoletno delo v Društvu upokojencev Pivka.

Občina Pivka / Uredništvo NzN

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja