Obvestilo

Pivka: plaketa za izjemno delo v športu Branku Faturju

Na prireditvi Športnik leta 2023, ki je bila 15. marca v Krpanovem domu v Pivki, je Branko Fatur prejel veliko plaketo za svoje izjemno dolgoletno delo v športu. Priznanja so prejeli še številni športnice in športniki, ki so v minulem letu pustili pečat na področju športa.

V petek, 15. marca, so na prireditvi Športnik leta 2023 v organizaciji Športne zveze Pivka podelili priznanja najboljšim športnikom v občini. Dogodek, ki ga je zaznamovalo slovesno vzdušje, je privabil številne športne navdušence, med gosti sta bila tudi Jože Valenčič, nekdanji kolesar iz Male Pristave, ki je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja eden najboljših kolesarjev na območju nekdanje države, leta 1972 pa je tudi nastopil na Poletnih olimpijskih igrah v Münchnu, in Robi Jenko, vodja kolesarske sekcije pri Košarkarskem klubu Plama-Pur iz Ilirske Bistrice, v Kolesarskem klubu MebloJOGI Pro-Concrete iz Nove Gorice pa dela kot športni direktor, kjer je od leta 2018 zadolžen za razvoj mladih kolesarjev, ki sta delila svoje športne izkušnje, ter skupaj z direktorico občinske uprave Mihaelo Smrdel in predsednikom Športne zveze Matejem Lepejem sodelovala pri podelitvah nagrad in priznanj. Na prireditvi je dolgoletni športni delavec Branko Fatur prejel plaketo za svoje izjemno dolgoletno delo v športu.

Od nogometnih začetkov k odbojki in smučarskim skokom

»Branko Fatur je že od zgodnjih let aktivno sodeloval v športu in pustil pomemben pečat na športnih igriščih širom Pivke. Že kot učenec osnovne šole Prestranek je bil strasten športnik in tabornik, ki je svoje športne spretnosti preizkušal na številnih igriščih, od nogometnih in odbojkarskih do smučarskih skakalnic. Po prihodu od vojakov je postal igralec nogometne ekipe Pivka, kjer je igral skupaj s tremi kasnejšimi znanimi primorskimi novinarji – Venčeslavom Japljem, Borisom Maljevcem in Dragom Mislejem – Mefom.

Nogometni funkcionar in športni novinar

Ob ustanovitvi ŠD Košana je leta 1976 prestopil k tamkajšnji nogometni ekipi in z njo odigral prvo prijateljsko in uradno tekmo. Po odhodu k postojnskim nogometašem je nato igralsko pot pri 36 letih zaključil prav pri NK Košana. Za košansko odbojkarsko ekipo je v 80 letih igral vrsto let, ko je ta tekmovala tudi še v zamejstvu. Kasneje se je popolnoma posvetil dolžnosti delegata pri Nogometni zvezi Slovenije, bil edini s tega področja in bil velikokrat na uradni dolžnosti na tekmah Primorske lige v Košani. Poleg tega je svojo strast do športa delil tudi z javnostjo kot poklicni športni novinar, s poročanjem za večino slovenskih tiskanih medijev ter Radio in TV Koper.

Ob delegatski upokojitvi pri 70 letih je od Nogometne zveze Slovenije kot eden redkih pri nas prejel njen spominski reprezentančni dres. Ves čas športne aktivnosti in kasneje kot poklicni športni novinar je bil dopisnik in poročevalec za večino slovenskih tiskanih medijev, največ za Primorske novice ter Radio in TV Koper. O pivškem športnem dogajanju je redno poročal, naj si bo to nogomet, košarka, balinanje, kegljanje, smučanje, športno plezanje ali pa Petelinjski tek. Je edini član Društva športnih novinarjev Slovenije iz Primorsko-notranjske regije in ima vsako leto pravico izbirati najboljše športnice, športnike in ekipe Slovenije. Že dolga leta sodeluje tudi na prireditvi Športnik Pivke in s poznanstvi privablja k nam znane športnike, kot je bil boksar Dejan Zavec, plavalec Peter Mankoč ter nazadnje tudi olimpijec Rudi Valenčič. Desetletja piše o športu in njeni zgodovini tudi v Pivški list, še naprej pa tudi v Primorske novice. Že dolgo in tudi še v tem trenutku je dejaven kot kronist in napovedovalec na domačih košarkarskih tekmah Pivke Perutninarstvo in ženskih tekmah dvoranskega nogometa Športnega društva Košana, « so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Z razvito športno infrastrukturo k ohranjanju športne tradicije

Predsednik Športne zveze Pivka Matej Lepej je v svojem govoru poudaril razvoj športne infrastrukture v Pivki, ki prispeva k ohranjanju športne tradicije. Posebej je izpostavil postavitev nove dvorane v Šmihelu, ureditev pokritega balinišča v Košani, posodobitev telovadnice in nogometnega igrišča ter načrte za ureditev športnega parka v Pivki. Omenil je tudi zavidljiv obisk športne dvorane Skala, uspehe lokalnih košarkašev, dvoranskih nogometašic ter rekreacijskih programov za starejše in otroke, ki jih izvajajo lokalni klubi.

Na odru Krpanovega doma so se zvrstili številni talentirani športniki in športnice, s svojimi nastopi sta poseben čar celotnemu dogodku dodali plesna skupina Pike in ansambel Osnovne šole Pivka.

Občina Pivka / Uredništvo NzN

Foto: Simon Avsec

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja