Obvestilo

Pivka: s podpisom izvajalskih pogodb k uresničevanju pomembnih investicij

V Pivki so danes slovesno podpisali izvajalske pogodbe za izvedbo treh investicij oziroma dveh projektov. Gre za razširitev IOC Neverke in komunalno opremljenost le-te vključno s čistilno napravo ter gradnjo inkubatorja, ki bo za pivški prostor velika pridobitev.

Po besedah župana Roberta Smrdelja je industrijska cona Neverke že v celoti zasedena, zemljišča, primerna za gradnjo, prodana, največ grozdu firm Oro, urediti pa bo treba še komunalno infrastrukturo.

V inkubatorju je predvidenih osem proizvodnih enot, tri pisarne in skupni prostor, namenjen druženju. Interes za inkubator župan ocenjuje kot velik in pričakuje, da bodo prostor takoj oddali, seveda prek razpisa, ki ga bodo objavili, ko bodo dela končana. »Interes je predvsem za orodjarje in za lesarje,« dodaja župan.

Vrednost čistilne naprave je 380 000 evrov z davkom, ki je povračljiv, sofinanciranje pa je zagotovljeno iz kohezije. »Pri infrastrukturi je približno polovico davka treba plačati, vrednost investicije pa  je 500 000 evrov z davkom. Inkubator je po Smrdeljevih besedah vreden 2,2 milijona evrov z davkom, ki pa je tudi predvideno povračljiv. To pomeni, da bodo najemniki lahko samo podjetja, ki so davčni zavezanci. Kot poudarja župan, je finančna konstrukcija zagotovljena, razliko pa bo krila občina iz proračuna. Vse tri investicije so zajete v okviru dogovora za razvoj regij, dela pa naj bi se začela proti koncu leta.

V coni je trenutno 350 delovnih mest, s širitvijo pa naj bi jih zagotovili še slabih 200, odvisno od dejavnosti.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja