Obvestilo

Pivka že tretjič zapored do zlatega certifikata za uspešen razvojni položaj občine

V okviru projekta Zlati Kamen,  ki na  podlagi kvantitativnih kazalnikov in primerjalne analize ugotavlja stanje v slovenskih občinah, je Pivka tretje leto zapored pridobila zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti in se med slovenskimi oblinami uvrstila med prvih deset po kakovosti življenja. Pripadlo ji je prvo mesto na področju okolja in drugo na področju življenjskega standarda. Izstopajoč je tudi položaj na področju gospodarstva: tu je Pivka uvrščena v zgornjo četrtino slovenskih občin.

Po rezultatih analize je občina Pivka z zadnjem obdobju naredila precejšen razvojni skok. Dinamičen razvoj smo lahko spremljali že v preteklosti in Pivka se je v prejšnjih letih po razvojnem položaju uvrščala nadpovprečno visoko – torej v zgornjo četrtino slovenskih občin. Glede na letošnji sestavljeni indeks razvojnega položaja ISSO pa ni uvrščena le med zgornjih deset odstotkov slovenskih občin, ampak prav na vrh: torej med prvih deset.

Četrto mesto so Pivčani dosegli tudi v kategoriji investicij na prebivalca.  Po besedah direktorice občinske uprave Mihaele Smrdel so za to zaslužni zaposleni v občinski upravi, ki so motivirani in imajo proaktiven odnos do dela. Velik poudarek namenjajo razvojnim projektom, kamor sodi tudi vzpostavitev Parka vojaške zgodovine. Vrsta vnaprej pripravljenih projektov pa še čaka na ustrezne razpise kot, denimo, krajinski park.

V Pivki spodbujajo tudi malo podjetništvo. V industrijski coni Neverke, kjer sta v teku dve novi, tri milijone evrov vredni naložbi. Uredili bodo novo komunalno infrastrukturo s poldrugim hektarjem novih zemljišč za nova podjetja, načrtujejo pa tudi izgradnjo novega podjetniškega inkubatorja, namenjenega za proizvodne dejavnosti.

Glavni adut Pivke so bogate razvojne aktivnosti na ključnih strateških področjih. Posebnost analize ISSO v primerjavi s podobnimi pretresi je ta, da vključuje in ločuje tri vidike: doseženo razvojno stanje, razvojno dinamiko in aktivnosti. Glede na prva dva pogleda je Pivka uvrščena nadpovprečno – v obeh primerih blizu 50. mesta. Vsaj ko gre za doseženo stanje – torej stopnjo razvitosti – je to dokaj pričakovan rezultat glede na lego in velikost občine. Razvojna dinamika je manj predvidljiva in je v Pivki vsekakor solidna.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv občine

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja