Obvestilo

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu prizadevanj za ohranjanje zgodovinske in kulturne dediščine so uredili zgodovinski objekt, ki je nekoč služil tehtanju različnih tovorov.

Pivška vaga je prvotno stala na Kolodvorski 3, po vojni pa je bila premeščena na današnje mesto. Od leta 2010 ni bila več v uporabi in tako objekt kot tehtalni plato sta bila na poti do propada. Člani Trške skupnosti so se po ogledu objekta odločili, da si ta zasluži temeljito obnovo. Gradbena dela, ki so se začela aprila, so vključevala celovito obnovo objekta in restavracijo vage.

Občina in trška skupnost skupno v obnovo

Obnovo objekta je izvedlo Gradbeništvo Džordžo Čulibrk, za restavracijo vage in ureditev notranjosti objekta pa sta poskrbela predsednik Trške skupnosti Teodor Benčič in član Evgen Pahor. Obnovitvena dela so bila financirana s strani Občine Pivka in Trške skupnosti Pivka.

Slovesnost pospremil trudi Martin Krpan

Na slavnostni prireditvi 29. junija so obiskovalce nagovorili podžupanja Majda Godina, predsednik Trške skupnosti Pivka Teodor Benčič, ki je predstavil zgodovinske vidike vage, ter član Trške skupnosti Pivka Evgen Pahor, ki je podrobneje pojasnil tehnične specifikacije vage. Prireditev je povezovala Anja Pahor, obogatila pa jo je Moška vokalna skupina Zgun s svojimi pevskimi nastopi. Slovesnosti se je pridružil tudi Martin Krpan, ki je obiskovalce popeljal do vage in si jo prvi ogledal.

Uradnemu delu prireditve je sledilo prijetno druženje ob hladni pijači in odličnemu golažu, za katerega je poskrbel član Trške skupnosti Aleš Bajc.

Trška skupnost Pivka/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Blagoslov križa V Vročkih

Minulo nedeljo je potekala slovesnost blagoslova obnovljenega križa na mestu, ki ga domačini imenujejo pri Križcu ali v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja