Obvestilo

Pivški Krpanov dom zaživel v novi podobi

V Pivki so minuli konec tedna slovesno odprli prenovljeni Krpanov dom – večnamensko središče, pomemben infrastrukturni objekt, ki so ga obnovili s pomočjo sredstev za razvoj regij, 30 odstotkov pa je v projekt vložila občina sama.

S slovesnostjo so med drugim zaznamovali tudi 50 let, prav tako prenovljene,  pivške knjižnice in dan splošnih knjižnic.

Prvi projekti za prenovo doma, ki se je sprva imenoval Dom JNA, potem Pivški in danes Krpanov dom, segajo še v leto 2005, od leta 2013 pa potekajo posebej intenzivno, je med drugim uvodoma dejal pivški župan Robert Smrdelj.

Krpanov dom-otvoritev1

Zadržali in posodobili so osnovni koncept, volumen avle so ohranili, medtem ko je knjižnica pridobila na površini. Zgornji del naj bi funkcioniral v povezavi s knjižnico, podest pa bo galerijski del, namenjen tudi druženju. Pomembna pridobitev je tudi dvigalo za starejše, invalide in matere z vozički. »Zelo sem vesel zlasti knjižnice, ki je v Krpanovem domu najbolj obiskan prostor,« je v svojem nagovoru poudaril župan. Objektu bo po njegovih besedah treba dati dodatne vsebine, predvsem javnega značaja, za kar bodo skušali najti dodatna sredstva. »Želimo si, da bi Krpanov dom služil tistemu, čemur je namenjen, in zaživel kot medgeneracijski center.« Župan Robert Smrdelj je skupaj z direktorjem Knjižnice Bena Zupančiča Postojna Urošem Mlinarjem simbolično prerezal trak in tako odprl prenovljene prostore.

Krpanov dom-otvoritev5

Za krepak uvod v slovesnost je poskrbel pesnik, dramatik, pisatelj, prevajalec in igralec Andrej Rozman Roza, za  glasbeno podobo so poskrbeli učenci OŠ Pivka, na ogled pa je bila tudi fotografska razstava Aleksandra Kušlana Čas, ki ga več ni. Fotografije starih obrti, ki so nekoč cvetele v regiji, nas dejansko popeljejo v čas, ki je bil in izginja.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Krpanov dom-otvoritev6

 

Ne spreglejte

Pozabljeno Gosarjevo besedilo rešeno in restavrirano

Gosarjev večer, ki sta ga na zadnji novembrski dan pripravili Občina Logatec in Knjižnica Logatec, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja