Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Pivški Park vojaške zgodovine vse bolj obiskan

Park vojaške zgodovine Pivka je lani obiskalo več kot 41 tisoč obiskovalcev, kar je za četrtino več kot leto prej, trend rasti pa še narašča. Ob začetku nove sezone so na novinarski konferenci predstavili poslovanje v preteklem letu in načrte za prihodnost.

Trend rasti obiska se je pokazal tako v prihodu individualnih obiskovalcev kot tudi na nivoju organiziranih skupin, je med drugim povedal direktor parka Janko Boštjančič.  V letu 2016 si je namreč Park vojaške zgodovine ogledalo 449 organiziranih skupin, kar je dobrih 33 odstotkov več kot leta 2015. Izmed vseh organiziranih skupin so v porastu zlasti šolske skupine, ki jih je bilo v letu 2016 dobrih 53 odstotkov več kot v prejšnjem letu.

»Občina Pivka je s poslovanjem parka zadovoljna. V proračunu Parka v višini 400 tisoč evrov občina zagotavlja eno četrtino, vse ostalo pa zavod krije s svojimi dejavnostmi,« je povedal pivški župan Robert Smrdelj, ki se v letošnjem letu nadeja 45 tisoč, v prihodnjem desetletju pa kar 100 tisoč obiskovalcev Parka vojaške zgodovine.

Nemški vojaški transport iz druge svetovne vojne

Leto 2016 je bilo prvo poslovno leto po zaključku operacije »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine«. Park je v letu 2016 obiskalo 41.280 obiskovalcev, kar je 25 odstotkov več kot leta 2015. Med pomembnejšimi pridobitvami Parka v preteklem letu velja izpostaviti nemško vojaško lokomotivo, ki je po podpisu sporazuma s Slovenskimi železnicami v maju prispela v Pivko. Zahtevna obnova je stekla konec poletja in je bila v grobem zaključena pred zimo, nadaljuje pa se z obnovo detajlov. V letošnjem letu bo lokomotiva s pomočjo Slovenskih železnic dopolnjena še z dvema vagonoma iz istega obdobja, tako da bo celotna kompozicija prezentirana kot nemški vojaški transport iz druge svetovne vojne.

Z razstavo padlih ameriških letal do centralnega registra

»Veliko energije pa vlagamo tudi v pripravo razstave o padlih ameriških letalih med drugo svetovno vojno, ko je na ozemlje Slovenije padlo kar 142 ameriških letal, velikih liberatorjev, pravih letečih trdnjav,« pravi Boštjančič, ki v tej razstavi vidi veliko zgodbo, ki v muzejskem smislu doslej še ni bila celostno obdelana. V Parku bodo tako vzpostavili centralni register tega zgodovinskega dogajanja.

Pomembna pridobitev iz preteklega leta je tudi razstava »Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža«, ki pomembno dopolnjuje muzejsko ponudbo Parka vojaške zgodovine, ki je s tem postal edini vojaški muzej, kjer je mogoče videti od prazgodovinskega loka do vojaške lokomotive, letal in podmornice.

Park je tudi v novo turistično sezono zakorakal optimistično, saj je imel v prvih treh mesecih 25 odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Sezona se začenja s spomladanskim sklopom dogodkov, in sicer že ta konec tedna s Podmorničarskim vikendom, ko bodo vodenje po podmornici in podmorniški razstavi prevzeli nekdanji podmorničarji. Gre za edinstveno priložnost, da obiskovalci iz prve roke izvejo kakšno skrivnost iz življenja pod morsko gladino. V maju sledi srečanje lastnikov avtodomov, Pohod po krožni poti vojaške zgodovine in Tankovski vikend.

Blanka Markovič Kocen

Foto: PVZ

   Maketa: Podzemno letališče Željava – največja podzemna  letalska baza nekdanje JLA na Blakanu

Ne spreglejte

Minister Cigler Kralj v Postojni: za sproščanje ukrepov v domovih za starejše je še prezgodaj

Po razširjeni seji regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, ki se je je udeležil …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja