Obvestilo

Pivških investicij ni zavrl niti covid

Pivški župan Robert Smrdelj je ob občinskem prazniku poleg prejemnikov občinskih priznanj na novinarski konferenci predstavil delo občine v minulem letu ter napovedal nekatere letošnje izzive. Izrazil je zadovoljstvo, da je občini kljub epidemiji uspelo izpeljati vse načrte in pohvalil organizacijo občinske uprave, ki je vestno opravljala delo tudi od doma, ter civilne zaščite za vso predanost in zavzetost.

 Župan je opomnil tudi na veliko število okuženih, ki so jih v Pivki našteli kar 84. »Občane pozivamo k cepljenju, saj se je to izkazalo kot najučinkovitejši način omejevanja okužb,« je dejal Smrdelj.

Med investicijami je uvodoma omenil zaključek del na komunalni infrastrukturi v Selcah, ki je obsegala izgradnjo vodovodnega omrežja, fekalne in meteorne kanalizacije, optičnega omrežja, cestišča in varovalne ograje struge hudournika. Vrednost opravljenih del je znašala 1,2 milijona evra, operacijo pa sta sofinancirali Evropska unija iz Kohezijskega sklada in Republika Slovenija v skupni višini 749.310 €. Kot je povedal župan, so lani opravili še vrsto drugih investicij v komunalno in cestno infrastrukturo, zamenjali streho na Kulturnem domu v Jurščah in opravili investicijsko vzdrževalna dela na Kulturnem domu v Zagorju. Od Merkurja pa so odkupili prostor, ki ga bodo namenili mladini.

Občina Pivka je v letu 2020 zaključila izvedbo rekonstrukcije mostu čez reko Reko za Suhorje (na sliki). V okviru investicije je bil most deležen celovite obnove.  Smrdelj je izpostavil še tri milijone vreden projekt, s katerim ohranjajo naravo na območju Pivških presihajočih jezer in ga bodo uresničili s pretežno evropskimi sredstvi, digitalizacijo dvorca Ravne, nakup gasilskega vozila za PGD Pivka in popolno preureditev kinodvorane.

»V preteklem letu smo v počastite v četrt stoletja Občine Pivka izdali zbornik Pivka 2020, zajetno knjigo velikega formata, v katero smo strnili poglavja iz oddaljene in novejše zgodovine Zgornje Pivke, Košanske doline in dela Brkinov – območja, ki danes sodi v Občino Pivka,« je še povedal pivški župan, ki je izrazil zadovoljstvo, da je območje Javorja kupilo  podjetje Tourne Mobil, ki se ukvarja z izdelavo avtodomov in bo uredilo ter obudilo degradirano območje v središču občine.

Po Smrdeljevih besedah spet postaja aktualen DPN za avtocesto, pri čemer se v pivški občini nagibajo k vnovični preveritvi variante Starod–Kozina, ki je bistveno cenejša in enostavnejša, poleg tega gre na tej relaciji večina tranzita, manj problematična pa se jim zdi tudi tista, po kateri bi avtocesta iz tunela Osojnica vodila za Selcami in Slavino ter se na Primorsko priključila pri počivališču Studenec.

Med letošnjimi investicijami je Smrdelj izpostavil širitev IOC Neverke. »V okviru projekta »Poslovna infrastruktura IOC Neverke« bosta v letu 2021 potekali dve ločeni investiciji in sicer komunalna infrastruktura, v sklopu katere bo zgrajena dovozna cesta in vsa potrebna komunalna infrastruktura ter čistilna naprava 400PE. Druga pomembna investicija v IOC je proizvodni inkubator, kjer bo na voljo šest enot, namenjenih mladim podjetnikom za različne proizvodne dejavnosti,« je dejal. V sodelovanju z Ministrstvom RS za obrambo načrtujejo prenovo lokalne ceste Parje – Juršče v višini 500.000 evrov, letos pa naj bi izvedli tudi digitalizacijo gradu Ravne ter avgusta odprli Center velikih zveri DINA, ki ga urejajo v okviru projekta Carnivora Dinarica, financiranega v okviru programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020.

Blanka Markovič Kocen

Foto: B.M.K. in arhiv občine

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja