Obvestilo

Plamenci na Cerkniškem jezeru

Na Cerkniškem jezeru smo nepričakovano dobili redek, eksotičen obisk: velike plamence oziroma flaminge. Po navedbah očividcev jih je prišlo šest, dlje časa pa sta se na jezeru zadržala dva osebka. Pri nas so se ptice ustavile za dan ali dva, zato da si opomorejo pred nadaljevanjem poti. Najedle so se, odpočile in kmalu bodo odletele dalje. 

Plamenci niso selivke. Se pa, tako kot večina vrst ptic, nekateri osebki po zaključeni gnezditveni sezoni potepajo naokrog in iščejo morebitna nova območja z dobrimi pogoji. V takšnih potepih tu in tam kak plamenek prileti tudi v Slovenijo. Zadnja leta jih zabeležimo v naši državi kar vsako leto, a le malo osebkov v vsega nekaj opazovanjih. Še največkrat se jih vidi v Sečoveljskih solinah, a tudi tu ne le enkrat ali dvakrat na leto.

Po uradnih zabeležkah cerkniških ornitologov so doslej flaminga v našem parku opazili samo enkrat, in sicer decembra 2014. Po neuradnih podatkih pa so dva flaminga na Cerkniškem jezeru opazili tudi lansko jesen (2020). Je pa izjemna redkost, da flamingo zaide v notranjost celine. Plamenec je namreč morska vrsta ptice, ki gnezdi ob morju. Zadržuje se v plitvinah, kjer se tudi hrani. S svojim posebnim kljunom brede po blatu, ki ga nato filtrira in iz njega pobira drobne živali in alge. Pri precejanju vode plamencu pomagajo posebne dlakaste ploščice v kljunu in grob jezik. V Evropi sicer gnezdi približno 50 tisoč parov teh ptic, največ jih je v Franciji. Se pa počasi širijo tudi v druge sredozemske države. Tudi v Italiji gnezdi na več mestih.

Več zanimivosti o teh “krvavo rdečih” bitjih, tudi o tem, zakaj tile pri nas niso prav nič rožnati, pa izveste na TEJ POVEZAVI.

Vir: NRP

Avtorja fotografij: Zoran Vidrih in Peter Janjič 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja