Obvestilo

Planinski nebotičnik z novo streho do konca poletja

Po dolgoletnem trudu institucije končno popustile

Vokalna skupina Unica iz Planine je že pred desetimi leti začela z urejanjem Ravbarjevega stolpa in bi letos, če ne bi stolpa prenavljali, pripravila deseti Ravbarjev večer. Namen prireditve je uživanje ob glasbi in obuditev kulturnega spomenika.
»Ravbarjev stolp je vpisan v register stavbne kulturne dediščine Slovenije in kot tak se nam je zdel  neupravičeno prepuščen propadanju. S prireditvijo Ravbarjev večer smo torej stolp ne le obudili, pač pa tudi leto za letom pozivali pristojne institucije k obnovi načetega stolpa,« je dolgoleten trud komentirala vodja vokalne skupine Florjana Ulaga.

Občina skupaj s projektom Hera pokrila stolp

Občina Postojna se je po dolgotrajnem obljubljanju o prenovi stolpa letos le lotila dela.
Za začetek bodo prenovili le njegovo streho, kar predstavlja prvo fazo. »Streha je bila precej dotrajana, ponekod so skodle povsem odpadle in prenova je bila nujno potrebna, da ne bi ostrešje poškodovalo edinstvenega obokanega gotskega stropa,« je povedala Anita Kranjc z Občine Postojna. Na občini se zavedajo, da to ne bo izboljšalo turizma v Planini, v bodoče pa si prizadevajo, da bi Ravbarjev stolp z okolico postal ena pomembnejši turističnih točk v občini.

Za kritino so izbrali macesnove skodle, ki so že prej prekrivale stolp, hkrati pa je bila to zahteva Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Te predstavljajo najodpornejši les za pokrivanje. Sredstva za obnovo je bčina dobila s projektom HERA, ki deluje v okviru programa IPA.
Svetla prihodnost?
Po prenovi bi v Ravbarjevem stolpu uredili prostor, kjer bi se lahko krajani družili, postavili pa bi tudi razstavo o podzemnih kraških vodah. »Ravbarjev večer bo v obnovljenem stolpu nedvomno dobil nov zagon, snovalci prireditve pa upamo, da bomo imeli od upravljavca stolpa dovoljenje in priložnost za izvedbo tudi drugih kulturnih dogodkov, recitalov, literarnih branj, razstav,« upa o svetli prihodnosti stolpa Ulaga.

Besedilo in foto: Manca Turk

Ravbarjev stolp-VODILNA

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja