Obvestilo

Plovni režim po Cerkniškem jezeru: neživljenjski člen bo potreben spremembe

V ospredju kar štiri ure dolge  7. redne seje občinskega sveta Občine Cerknica je bil Odlok o določitvi plovnega režima po Cerkniškem jezeru. Kot je že večkrat poudaril Matevž Podjed, direktor Notranjskega regijskega parka, je odlok osnova za vzpostavitev reda na Cerkniškem jezeru, ob tem pa odpira možnosti za kandidiranje za pridobitev sredstev na evropskih razpisih.

Odlok je bil sicer sprejet, vendar so svetniki že napovedali, da bodo potrebni popravki. Zlasti je sporen 19. člen odloka, ki določa, da ponudnik plovil lahko oddaja toliko plovil, da njegova ponudba skupnega števila običajnih plovil ni večja od števila ponujenih tradicionalnih jezerskih čolnov. Čeprav sprememba na prvi pogled vodi k ohranjanju kulturne dediščine, pa je Podjed prepričan, da je zaenkrat še neizvedljiva in celo škodljiva za razvoj ponudbe. Le nekaj jih je, ki sploh znajo izdelovati drevake, pri tem pa ne gre za masovno proizvodnjo.

sKadrovske omejitve so tudi pri upravljanju z drevaki, saj ga izletnik ne more voziti sam. Zahtevano je namreč, da sta na drevaku usposobljen reševalec iz vode in vodnik čolna. Glede na člen, ki ga je v sedanjih razmerah praktično nemogoče upoštevati, bodo mogli svetniki razmisliti o spremembi odloka, ki pa bo moral biti bolj življenjski.

Maruša Opeka

Foto: S. R.

Ne spreglejte

Zaključek košarkarskega državnega prvenstva bo tretjič v Postojni

V četrtek, 9. maja, se ob 13.30 v telovadnici ŠC Postojna začne četrtfinale zaključnega košarkarskega …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja