Obvestilo

Po prenovljenem mostu varneje prek Unice

Prenovljeni most Planina – Laze, ki je vrsto let predstavljal kritično prometno točko, je bil danes uradno odprt. Investicijo, vredno okoli pol milijona evrov, sta sofinancirali logaška in postojnska občina, namenu pa sta jo slovesno predala župana Berto Menard in Igor Marentič.

Statični pregled mostu, ki ga je leta 2015 naročila Občina Logatec, je prikazal zaskrbljujoče stanje, zato je bilo treba nemudoma pristopiti k sanaciji. V ta namen je bil podpisan Sporazum o sofinanciranju med občinama Logatec in Postojna. Meja med občinama poteka po sredini mostu, zato je vsaka prevzela polovico stroškov obnove. »Občani so tisti, ki dajo pobude in določajo smernice,« je dejal župan Menard, ki je izpostavil tudi simbolično, povezovalno vlogo mostu.  Naročilo projektne dokumentacije in izbor izvajalca del ter strokovnega nadzora je vodila Občina Logatec,Občina Postojna pa je sofinancirala svoj del v višini 50 odstotkov vseh stroškov.

Obnova se je začela lani spomladi, končana pa je bila že oktobra lani, ko je tudi znova stekel promet po povsem prenovljenem mostu. Zaradi epidemija novega koronavirusa se je odprtje zavleklo do danes.

Sanacija nosilne konstrukcije je zajemala lokalna popravila poškodb na zgornjem delu mostu in izvedbo novega robnega venca s hodnikom za pešce. Potrebno je bilo popravilo poškodb nosilnega dela mostu, kjer je bila ojačana konstrukcija in zaščita vseh betonskih površin, urejena je bila tudi sanacija opornih zidov in kamnitega ločenega mostu.

Popolna ureditev je vključevala še izvedbo nove hidroizolacije po celotni površini cestišča, novo asfaltno plast in robnike. Urejeno je bilo odvodnjavanje in postavljena nova kovinska ograja za pešce.

Logaški župan je pohvalil sodelovanje z Občino Postojna in dodal, da bi v prihodnje čez most pri Lazah potekala tudi nova kolesarska pot iz Ljubljane proti Primorski, torej prek Laz in Planine proti Postojni, saj je regionalna cesta na tem območju zelo problematična oziroma nevarna za kolesarje.

Po besedah postojnskega župana Igorja Marentiča sta na postojnski strani Planinskega polja obnove potrebna še dva mostova. Občina Postojna naj bi  v bližnji prihodnosti obnovila most pri vodnem zajetju Malni, most pri ruševinah gradu Haasberg pa naj bi zamenjal povsem nov objekt.

Blanka Markovič Kocen

Foto Atelje Postojna

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja