Obvestilo

Po uspešnem letu 2018 se v cerkniški knjižnici veselijo domoznanskega arhiva

Knjižnica Jožeta Udoviča v Cerknici s svojimi enotami v Starem trgu pri Ložu, Novi vasi in na Rakeku sodi med najaktivnejše v regiji. Centralno enoto dnevno obišče okrog 200 članov, enoto na Rakeku in v Starem trgu 70, v Novi vasi pa 40 članov na dan, v te številkepa  niso všteti obiskovalci prireditev, je povedala direktorica knjižnice Marija Hribar.

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je odprta šest dni v tednu, ima 81.725 inventarnih enot knjižničnega gradiva, naročeni so na 175 naslovov revij in časopisov. Uporabniki imajo na voljo osem računalnikov, internet, programe. Pohvalijo se lahko z bogato domoznansko zbirko, Udovičevo osebno knjižnico in zapuščino Ivana in Nade Matičič. Trikrat na teden sta odprti Enota Maričke in Enota Ivana Matičiča Rakek. V prvi razpolagajo 26.470 inventarnimi enotami knjižničnega gradiva in 49 naslovi revij in časopisov, v drugi imajo 14.187 enot knjižničnega gradiva na 55 različnih revij in časopisov. 11.435 inventarnih enot knjižničnega gradiva in 35 revij imajo na voljo člani Enote Ivana Čampe v Novi vasi. V vseh enotah ponujajo računalnike in internet.

Po besedah direktorice si v knjižnici v Cerknici obiskovalci izposojajo največ, kar 90 odstotkov tiskanega gradiva, po pet odstotkov pa filmov in preostalega (elektronski viri, zvočni posnetki, tridimenzionalni izdelki …)

V leto 2019 s smelimi načrti

V letu 2019, poleti,  načrtujejo odprtje prizidka »V pritličju bo domoznanski arhiv, v nadstropju čitalnica,« pojasnjuje Hribarjeva. »V septembru oz. oktobru bomo odprli razstavo 140-let čitalništva na Cerkniškem, novembra oz. decembra pa se veselimo izida prevoda Balthasarja Hacqueta: Oryctographia Carniolica, 1. del, 1778, ki bo poklon krasoslovcu, geologu, ki je skušal pojasniti tudi delovanje Cerkniškega jezera.« V okviru Domoznanskega krožka, ki bo začel delovati v aprilu, predvidevajo pet prireditev oz. predavanj z domoznansko vsebino, še dodaja sogovornica.  Po njenih besedah občani največjo pozornost namenjajo domoznanskim dogodkom.

Kaj je zaznamovalo leto 2018?

ODKRITJE KIPA JOŽETA UDOVIČA

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je že za 30-letnico smrti pesnika, prevajalca, pisatelja, esejista Jožeta Udoviča (1912–1986), torej leta 2016, načrtovala postavitev obeležja oziroma spomenika pred knjižnico. Po dogovoru z Občino Cerknica, ki se je takrat prijavila na razpis za sredstva, s katerimi bi uredili prostor slavnih Notranjcev na Taboru, se je knjižnica odločila, da počaka na zaključek razpisa. Doprsni kip Jožeta Udoviča, ki se je rodil v taborskem stolpu, je delo akademske kiparke Milene Braniselj. Dogodek – odkritje kipa – je bil 16. februarja 2018.

ZOFKA KVEDER V STAROTRŠKI KNJIŽNICI

V Enoti Maričke Žnidaršič Stari trg pri Ložu so 23. aprila 2018, ob 140-letnici rojstva, predstavili življenje in literarno delo pisateljice, publicistke, prevajalke in urednice Zofke Kveder, ki je otroška leta preživela v Ložu, na Blokah in v Loškem Potoku. Iz zakotnega vaškega okolja se je bistroumno dekle odpravilo v Kočevje, nato v Ljubljano, sledil je svetovljanski Trst, nato Zürich, Bern in Praga, kjer je izšla njena prva knjiga – zbirka črtic Misterij žene.

RAZSTAVA LOJZETA PERKA

25. maja 2018 smo odprli razstavo likovnih del akademskega slikarja Lojzeta Perka. Občina Cerknica je novembra 2017 na dražbi odkupila enaindvajset slik, naslikanih v tehniki olje na platnu, akademskega slikarja Lojzeta Perka, ki so nastale leta 1975. Perkova dela je predstavila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Anamarija Stibilj Šajn.

DRUŽINA MATIČIČ V RAKOVŠKI KNJIŽNICI

V počastitev poimenovanja knjižnice na Rakeku po pisatelju Ivanu Matičiču, rojen v Ivanjem selu, smo 19. junija 2019 pripravili večer družine Ivana Matičiča. Bogdan Urbar se je pogovarjal z njegovim sinom Janezom Matičičem, akademikom in Prešernovim nagrajencem, in hčerko, profesorico Polonco Matičič Štefanac. Dogodek sta pospremili dve razstavi. Postavljen je bil del razstave o Ivanu Matičiču, ki smo jo imeli v cerkniški knjižnici leta 2017. Druga razstava je bila serija fotografij Ivana Matičiča, ki ga je fotografiral sin Janez.

ODPRTJE NOVIH PROSTOROV – ENOTA NOVA VAS

Enota Ivana Čampa Nova vas se je tik pred koncem počitnic preselila v nove prostore, ki smo jih slavnostno odprli 28. septembra 2018. Program so s svojim nastopom popestrili učenci OŠ Toneta Šraja Aljoše Nova vas, učenci Glasbene šole Frana Gerbiča Cerknica, plesna skupina Društva upokojencev Martin Krpan Bloke in glasbena skupina Bloški odmev. Dogodka sta se udeležili tudi Olga Kalan in Vladoša Milenkovič, sestra in vnukinja Ivana Čampe, po katerem se od leta 2008 imenuje enota knjižnice. S svojo prisotnostjo nas je počastil tudi gospod Jože Kotnik, ki je knjižnici podaril del iz zapuščine Jožeta Čampe, z originalnim tipkopisom romana Na mrtvi straži.

MEDNARODNO SREČANJE PISATELJEV PEN

Na Mednarodno srečanja pisateljev PEN na Bled je letos prišlo osemdeset tujih gostov. Program prireditev, okroglih miz in gostovanj je bil pester. Del programa pa se je 21. aprila 2018 odvil tudi v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica. Knjižnica je izdala priložnostno brošurico v angleškem jeziku. Predsednico Slovenskega združenja PEN Ifigenija Simonović in goste iz številnih držav sta sprejela župan Marko Rupar in direktorica knjižnice Marija Hribar.

ODPRTJE RAZSTAVE IZ ARHIVA ŽUPNIJE CERKNICA

V februarju sta Župnija Cerknica in Knjižnica Jožeta Udoviča sklenili dogovor o ureditvi in digitaliziranju župnijskega arhiva. Del bogate zapuščine je bil od 19. 12. 2018 do 19. 1. 2019 postavljen na ogled v cerkniški knjižnici. Avtorji razstave: Anita Leskovec, Tine Mauer, Bogdan Urbar.

Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica in Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja