Obvestilo

Po uspešnem letu podjetje Kovod z novimi načrti

Javno podjetje Kovod Postojna je v letošnjem letu poskrbelo za projekte, ki bodo dokončno prispevali k ureditvi čiščenja odpadnih vod v občinah Pivka in Postojna. Z velikimi investicijami, ki naj bi jih financirali tudi s sredstvi EU, pa želijo dokončno rešiti problem motnosti pitne vode in posledično potrebe po prekuhavanju ob večjih poplavah.

V zadnjih dveh letih se Kovod lahko pohvali z dobrim poslovanjem, je na novinarski konferenci povedal v. d. direktorja David Penko, ki spodbudne rezultate med drugim pripisuje  reorganizaciji, ki se še vedno izvaja. »Medtem ko je Kovod leta  2009 posloval z izgubo v višini 237.000 evrov,  smo leta 2010 imeli že 112.000, 2011. pa 78.000  evrov dobička.  Tudi leti 2012 in 2013 smo sklenili z dobičkom. Letos ga pričakujemo za okoli 10.000 evrov,« je pojasnil Penko in dodal: »Naš cilj pa ni poslovanje z dobičkom, temveč s pozitivno ničlo in zagotavljanje čiste pitne vode.«  Po njegovih besedah se cene v prihodnjem letu ne bodo zviševale, manjše korekcije pa je pričakovati v letu 2016.

Po nekajdnevnem močnem jesenskem deževju v prvi polovici novembra se je vnovič pokazala velika občutljivost vodnega vira v Malnih pri Planini, ki zagotavlja vodo 22.000 uporabnikom občin Postojna in Pivka. Obstoječa tehnologija namreč ne ustreza vremenskim razmeram, ki prinašajo vedno nove izzive in zahtevajo novejšo, tehnološko naprednejšo in bolj zanesljivo delovanje, je po novinarski konferenci povedal Penko.

Problem bi bil po njegovih besedah rešljiv z naložbo v zmogljivejši filtrirni sistem, do katerega naj bi prišli s posodobitvijo vodovodnega omrežja. Naložbo, vredno 30 milijonov evrov, naj bi financirali tudi z denarjem EU. S projektom so se sicer enkrat že prijavili na razpis za pridobitev evropskega denarja, a takrat niso bili uspešni, zato nameravajo poskusiti znova v novi finančni perspektivi 2014-2020.

Obstoječi osrednji vodovodni sistem Postojna-Pivka je namreč resnično dotrajan in nujno potreben obnove, med drugim ima tudi do 50 odstotkov izgube vode, starost cevi je v povprečju 45 let, na nekaterih odsekih tudi 80 let in več, nov sistem pa bi doprinesel k stabilni oskrbi z zdravstveno ustrezno pitno vodo.

Po izgradnji nove kanalizacije v dolžini 12 kilometrov v Pivki se zaključuje tudi gradnja osrednje čistilne naprave. Predvideno je, da se bodo prvi priklopi uporabnikov na omrežje pričeli že v naslednjih tednih, ko naj bi pridobili odločbo za poskusno delovanje. Vrednost investicije znaša 2,4 milijona evrov, od tega dva milijona evrov odpade na sredstva EU.

Nujna je tudi naložba v obnovo čistilne naprave v Postojni. Od obstoječe naprave bo ostala le še upravna stavba z laboratorijem in dehidracijo blata, tako obstoječi bazeni za čiščenje vode kot tudi vizualno moteči silosi blata pa bodo porušeni.

Dela na čistilni napravi bodo zaključena do konca aprila 2015, ko naj bi naprava začela poskusno obratovati, uporabno dovoljenje pa bi dobila do konca leta 2015. Vrednost naložbe znaša 2,83 milijona evrov, kar 92 odstotkov nepovratnega denarja pa bo postojnska občina pridobila iz evropskega kohezijskega sklada in državnega proračuna.

Kot  smo izvedeli na novinarski konferenci,  Podjetje Kovod izvaja tudi akcijo  Radi pijemo vodo, prek katere učence v osnovnih šolah s pomočjo lika, ki so ga poimenovali Vodko (na sliki), ozaveščajo o pomenu pitne vode in skrbi zanjo ter njeno rabo. Po pozitivnem odzivu sodeč, bodo podobno akcijo v prihodnje pripravili tudi za srednje šole.

Kovod-tiskovka-Vodko

Na sliki: V. d. direktorja David Penko (desno) in vodja tehnično-investicijskega sektorja Igor Čehovin.

 

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja