Obvestilo

Po velikih vlaganjih ebm-papst Slovenija igrivo v poletni čas

V ebm-papst Slovenija s poletnimi igrami stopili v dopustniški čas

Cerknica – Konec tedna je v Podskrajniku zaznamovalo družabno srečanje zaposlenih v ebm-papst Slovenija in njihovih družin. Na srečanje je iz Nemčije, iz materinskega podjetja, prihrumelo tudi sto motorjev in poln avtobus kolegov iz matične družbe.

Tradicionalno poletno srečanje so že v Ydrii Motors, zdaj ebm-papst Slovenija  poimenovali piknik oziroma poletne igre, s katerimi so letos med drugim obeležili tudi preimenovanje podjetja Ydria Motors v ebm-papst Slovenija.

Srečanje se je ob pogostitvi pričelo z animacijo za otroke, ki so se lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, si nadeli i8ndijanske perjanice, poslikavo obraza in se naučilo tudi indijanskih plesov. Bolj navdušeni nad gibalnimi veščinami pa so se spuščali po napihljivem toboganu, čez čas pa so vsi skupaj sedli v parter improviziranega gledališča in si ogledali igrico Iskanje poglavarjevega zaklada.

09072016-YM3

09072016-YM1

Zbrane goste, tako domače kot tiste, ki so pripotovali iz Nemčije, je nagovoril generalni direktor emb-papst Slovenija Jošt Rupnik, prisluhnili pa smo tudi kratkemu pregledu zgodovine podjetja, ki je v Podskrajnik prišlo kot Ydria Motors d.o.o.

Od Iskre Rotomatike do ebm-papst Slovenija

Podjetje je zrastlo iz nekdanjega obrata Iskre v Železnikih v Iskro Rotomatiko, ta v Rotomatiko , njen  del pa pozneje v Ydrio Motors. Podjetje je bilo sprva locirano v bližini 500 let starega mesta Idrija, poznanega po nekoč največjem rudniku živega srebra v Evropi in svetu.  Toda zaradi prevelikih fiksnih

stroškov ne bi moglo uspešno samostojno nadaljevati proizvodnje, njene širitve in trženja malih elektromotorjev, zato so leta 1992 navezali stike z družbo Alcatel SEL iz Landshuta  in po posebni pogodbi začeli z vzorčenjem za redno proizvodnjo malih motorjev. Že naslednje leto je bila na Bledu podpisana pogodba o ustanovitvi nove gospodarske družbe z imenom Ydria Motors d.o.o. Uprava Rotomatike je leta 2001 prodala svoj delež zdajšnjemu nemškemu matičnemu podjetju ebm-papst iz Landshuta, enemu izmed vodilnih svetovnih podjetij pri proizvodnji elektromotorjev in ventilatorjev.

Prvega julija letos je družba Ydria Motors d.o.o. spremenila ime firme. Z novim imenom ebm-papst Slovenija proizvodnja elektromotorjev, d.o.o., ali krajše  ebm-papst Slovenija d.o.o. krepi prepoznavnost v mednarodnem okolju v okviru skupine ebm-papst kot vodilnega proizvajalca elektromotorjev in ventilatorjev.

Kljub konkurenci na trgu je podjetje uspešno zaključilo poslovno leto. »Ob koncu leta smo zaključili z izgradnjo nove hale, kjer se nahaja proizvodni del v velikosti 3000 m2, namenjen proizvodnji novih generacij, v delu stavbe pa opremili prostore za potrebe kompetenčnega centra. Najpomembnejša investicija pa je izgradnja »pol-gluhe sobe«, kjer se bodo izvajale meritve vibracij in hrupa. V zadnjem tednu marca so začeli s selitvijo opreme za proizvodnjo nekaterih izdelkov na novo lokacijo v Sombor,« je najpomembnejše letošnje investicije povzel generalni direktor Jošt Rupnik.

Napovedana struktura prodaje izdelkov se spreminja, povečuje se rast prodaje produktov novejše generacije t.i. varčnih aplikacij. Po Rupnikovih besedah ta trend potrjuje, da je bila usmeritev razvojnih družb in matične družbe ebm papst in Ydria motors d.o.o. prava, saj so bile nove aplikacije pravočasno ponujene tržišču. Posebej v letošnjem letu pa je opazen še en trend, poleg varčnih aplikacij je na trgu bele tehnike še zahteva po izdelkih, ki imajo nižjo obremenitev okolice s hrupom, a z investicijo v kader in opremo, je podjetje konkurenčno tudi na tem področju. Prilagajanje novim trendom tako na razvojnem področju in pri politiki cen se bo nadaljevalo tudi v tem poslovnem letu.

Skrb za zdravje zaposlenih kot vrednota

Konec marca letos je družba zaposlovala 537 delavcev, katerih povprečna starost je 42 let. Med zaposlenimi je bilo 67% žensk in 33% moških. Ne samo stalno izobraževanje sodelavcev, velika vrednota v podjetju ebm-papst Slovenija je tudi skrb za zdravje. Poleg številnih projektov, ki jih v podjetju izvajajo od leta 2010 naprej, promocijo zdravja izvajajo tudi v sodelovanju s Športnim društvom Ydria Motors, ki bo kmalu vpisalo stotega člana ali članico, je povedal predsednik Mitja Pellis.

Po koncertu nepogrešljive Godbe Cerknica so nekateri med prisotnimi v  topel poletni večer zaplesali ob zvokih ansambla Javor in Rebeke Dremelj, drugi pa so nadaljevali druženje ob mizah.

Sledi izčrpnejša fotogalerija

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

09072016-YM4

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja