Obvestilo

Poček na ustavno presojo

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) je ne ustavno sodišče podala pobudo za ustavno presojo Uredbe DPN OSVAD (Državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče slovenske vojske) Postojna.

Marca lani je namreč vlada RS sprejela uredbo DPN OSVAD Postojna, ki je bila sprejeta v nasprotju z mnenjem Ministrstva RS za Kmetijstvo in okolje ter brez celostnih raziskav vpliva na okolje. Vadišču Poček nasprotujejo mnogi prebivalci pa tudi različne organizacije in civilne iniciative.

Na AAG so se za ta korak odločili zaradi  zaradi neskladnosti z Odlokom o strategiji prostorskega razvoja Slovenije in ZUPUDPP, neskladnosti z Uredbo o prostorskem redu Slovenije, neskladnosti in razširitvi območja DPN OSVAD Postojna, protiustavnosti ogrožanja virov oskrbe s pitno vodo, neustreznosti ukrepov varovanja voda in tal, negativnih mnenj Agencije RS za okolje ter presoje nasprotujočih javnih interesov.

Na AAG navajajo še, da so v Uredbi ugotovili veliko neskladnosti s členi ustave RS ter drugo zakonodajo. Med drugim menijo, da uredba krši 72. Člen Ustave o varstvu okolja in zagotavljanju zdravega življenjskega okolja ter 74. člen Ustave, saj uredba omejuje svobodno gospodarsko pobudo, tudi daleč od samega vadišča.

Kot je znano, se vojaško vadišče Poček uporablja tudi za urjenje NATO, kar povzroča dodatne obremenitve za okolje, ki leži tudi na območju NATURA 2000.

 

Andreja Jernejčič

Foto: slovenskavojska.si

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja