Obvestilo

Počivalšek v Pivki: gospodarstvo mora odgovorno pristopiti h krizi

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki se je v Pivki, kjer se soočajo s povečanjem števila obolelih za covidom-19, srečal z gospodarstveniki, je izrazil prepričanje, da bo gospodarstvo z odgovornim pristopom obvladalo krizo.  Pristojni so zagotovili, da so uspeli preprečiti nadaljnje širjenje virusa.

Pivški župan Robert Smrdelj je povedal, da so na ponedeljkovi seji Štaba civilne zaščite  sprejete ukrepe so podaljšali še za en teden, to je 17 dni. »Število okuženih zahteva resno in odgovorno obnašanje,« je dejal Smrdelj.

»Dejstvo je, da smo v prvem, spomladanskem valu krizo uspešno preživeli in v gospodarstvu nismo imeli resnega žarišča okužb,« je uvodoma dejal gospodarski minister in pozval k odgovornemu pristopu do zdravja, kajti le tako bo gospodarstvo v večji meri po drugem valu okrevalo. »Kljub vsemu smo lahko optimistični, kajti po napovedih Umarja padec ne bo večji kot  šest do sedem odstotkov v letošnjem letu.«

Počivalšek je po sestanku spomnil, da je ministrstvo skupaj z OZS in GZS pozvalo vsa podjetja v državi, da odgovorno pristopijo k odnosu do zdravja, kajti le na način, da ta drugi val obvladamo, lahko računamo da bo gospodarstvo v večji meri in bolj normalno okrevalo. Po njegovih besedah smo sicer lahko optimisti, saj tudi napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj kažejo na to, da upad obsega bruto domačega proizvoda letos ne bo več kot šest- do sedemostoten. To je skupaj s sprejetimi ukrepi dobra osnova za nadgraditev situacije v prihodnjem letu.

Slovenija imela za okrevanje na voljo več kot 12 milijard evrov evropskih sredstev, pri čemer gospodarski minister verjame, da bo vsaj dobra tretjina namenjena gospodarstvu. Zato pričakuje, da bodo slovenska podjetja znala sodelovati pri projektih na področju digitalizacije, raziskav, razvoja in inovacij.

V Pivki Perutninarstvo imajo trenutno v podjetju 78 okuženih, večinoma iz pakirnice mesa, in 115 ljudi v karanteni. Po besedah Janeza Rebca, predsednika uprave, zadnja testiranja kažejo, da so preprečili nadaljnje širjenje okužb, zato računa, da bodo do konca tedna že normalizirali delovne procese. Proizvodnja je sicer trenutno okrnjena za okoli deset odstotkov, večjega vpliva na prodajo pa zaenkrat niso zaznali.

Da se razmere v Pivki umirjajo, “predvsem zahvaljujoč ukrepom, ki so bili v zadnjih 10 dneh narejeni”, je ocenil tudi poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Sandi Curk. PO njegovih besedah je  v občinah Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica skupno 79 aktivnih okužb, v karanteni pa skoraj 250 oseb.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja