Obvestilo

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih produktov v prihodnjih letih pričakujejo podvojitev prihodkov in nadaljnje zaposlovanje. Rast konkretno pomeni preko 50 novih delovnih mest, so povedali na današnji novinarski konferenci.    

 Razlog za spremembe

Glavni razlog za spremembe v podjetju, ki so se začele leta 2017, je bila prenizka dodana vrednost na zaposlenega. Ta ni zadovoljevala potreb vseh deležnikov in je celo ogrožala dolgoročni obstoj podjetja. Takrat nosilni program avtomobilske tehnike, ki v glavnem zajema termoplastične izdelke za avtomobilske sedeže, je bil podvržen visokim cenovnim pritiskom. Kolektor ATP je v dobaviteljski verigi ponudnik procesa brizganja za znan izdelek in znanega kupca, kjer ni veliko prostora za razvoj in inovativnost. Cena izdelka je enostavno izračunljiva in temelji na visoki proizvodni učinkovitosti. Drugi proizvodni program pa je bila proizvodnja sesalnika višjega cenovnega razreda po naročilu kupca Lux International. Ključna slabost obeh programov je bila velika moč kupcev, ki so v veliki meri nadzorovali prodajne in nabavne pogoje ter s tem posledično dodano vrednost.

Zaradi naštetega je bila leta 2016 sprejeta odločitev, da v Postojni oblikujejo kompetenčni center za razvoj in proizvodnjo hibridnih izdelkov (hibridika). Kolektor razume hibridiko kot »košarico različnih tehnologij«, s katerimi lahko trgu ponudijo izdelke iz brizganih polimerov v kombinaciji z metalnimi deli, ki služijo povezovanju različnih električnih komponent v sodobnih avtomobilih. Ta strateška odločitev je leta 2017 dobila dodatni pospešek s prevzemom dveh podjetij, specializiranih na področju hibridike (Kolektor Conttek Nemčija in Kolektor Tesla Češka), ki danes skupaj s Kolektorjem ATP v Postojni tvorijo jedro programa Hibridne komponente. Celotni program Hibridne komponente trenutno ustvari več kot 100 milijonov evrov konsolidirane prodaje letno.

Razvoj podjetja – razvoj zaposlenih 

Transformacija podjetja se je začela s prestrukturiranjem in prekvalificiranjem zaposlenih. Če je bil v preteklosti delež zaposlenih s strokovno tehnično šolo precej nizek, v zadnjih letih ta delež raste. V zadnjih dveh letih zaposlujemo predvsem kandidate z vsaj V. stopnjo izobrazbe. Gre za mlade sodelavce, ki so v podjetju zaznali možnost osebnega in strokovnega razvoja.

Posebnost področja razvoja kadrov v Kolektorju ATP je, da so z različnimi oblikami formalnega in neformalnega izobraževanja obstoječ kader prekvalificirali in ga opremili z novimi strokovnimi kompetencami, ki so se v našem podjetju skladno z novimi investicijami na področju hibridike znatno povečale. V kompetenčnem modelu, ki so ga uvedli letos, so med strokovnimi kompetencami, vezanimi na tehnično-razvojno področje, popisali kar 68 kompetenc, kar je za 40 kompetenc več kot pred petimi leti.

Aktivno so pristopili h koncernski štipendijski shemi, ki je z več kot 120 aktivnimi štipendisti ena največjih pri nas.  Kot so povedali na novinarski konferenci, bodo še naprej med svoje štipendiste vabili študente in dijake predvsem s področja strojništva, elektrotehnike in mehatronike.

 

Glavne vire rasti in priložnosti v podjetju vidijo v trendu elektrifikacije in hibridizacije v avtomobilski industriji. V zadnjih petih letih so v nove tehnologije investirali dobrih 10 milijonov evrov in si tako zagotovili mnogo novih produktnih skupin za rast. Kljub oteženim razmeram zaradi pandemije v podjetju v letu 2021 načrtujejo še dodatnih 7 milijonov evrov investicij v nove avtomatizirane proizvodne linije, tehnologije industrije 4.0, obnove prostorov in pripojitev postojnskega dela Kolektor Orodjarne k podjetju Kolektor ATP. 250 zaposlenih trenutno ustvari dobrih 25 milijonov evrov prihodkov. Prek 90 odstotkov prihodkov realizirajo pri zahtevnih tujih kupcih avtomobilske industrije, kot so Bosch, Mahle, Adient, Schaeffler, Grammer, Raicam, Valeo in drugi.

Na delovnem obisku in ogledu proizvodnje v podjetju Kolektor ATP se je mudil tudi župan Občine Postojna Igor Marentič s sodelavci, ki je ob tej priložnosti povedal.

»Veseli smo, da imamo v naši občini podjetje, ki stoji na trdnih nogah, saj se zavedamo, da je dobro gospodarstvo tisto, ki doda občini vrednost in stabilnost. V občini Postojna beležimo vse večje priseljevanje in porast mladih in mladih družin. Vsi ti posamezniki pa potrebujejo delovna mesta. Zato je vsako takšno podjetje kot je Kolektor izredno pomembno za celo lokalno skupnost. Poudariti moram še, da Občina Postojna daje v zadnjih letih velik poudarek na gospodarstvo in podjetništvo na sploh. Na splošno je zaznati večje povpraševanje po prostih zemljiščih in tudi po prostih objektih, ki bi omogočali selitev podjetij v našo občino. V Obrtni coni Veliki Otok je bilo na voljo več stavbnih zemljišč v skupni površini cca. 17.000 m², opremljenih s ustrezno gospodarsko javno infrastrukturo. V preteklem letu smo preko javnih razpisov prodali vsa zemljišča, razen najmanjše parcele v velikosti 1000 m². Prodali smo stavbna zemljišča v Obrtni coni Liv, kjer se že gradijo nove proizvodne hale, ter stavbno zemljišče ob vpadnici v Postojno. Občina trenutno vodi tudi dva postopka priprave in sprejema OPPN za gospodarske cone v Prestranku, ki se ji s tem tudi obetajo boljši časi. In potem je tu še naš Podjetniški inkubator Perspektiva, ki bo tudi dobil prenovljeno podobo in dodatne prostore. Ponosen in vesel sem, da smo pred mesecem skupaj s še petimi občinami Primorsko-notranjske regije podpisali sporazum ob vzpostavitvi Mrežnega podjetniškega inkubatorja, saj se na ta način dodatno spodbujamo ustanavljanje in rast novih podjetij. Občina Postojna se zavzema na to, da tako manjšim podjetnikom kot večjim gospodarstvenikom pride naproti, če le je to mogoče in izvedljivo, saj je vsem v skupnem interesu, da v naših krajih ustvarimo prijetno in kakovostno delovno okolje.«

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja