Obvestilo

Podjetje Pet Pak odprlo nove proizvodno-poslovne prostore v Postojni

Uspešno družinsko podjetje Pet Pak, ki je na slovenskem trgu vodilno na področju proizvodnje izdelkov iz ekološko razgradljive PET plastike, se po več kot 15 letih delovanja v Ilirski Bistrici, seli v Postojno, kjer je danes odprlo nove, sodobne proizvodno-poslovne prostore. Na novi lokaciji bo podjetje v prihodnjih letih podvojilo proizvodnjo.

 Novi prostori, na voljo imajo okoli 20 tisoč kvadratnih metrov površin, naj bi zadoščali za vsaj naslednjih deset let, rast proizvodnje v prihodnjih letih pa bo po napovedih direktorja podjetja Ljuba Nadoha, prinesla tudi nova delovna mesta. »Načrtujemo vsaj 20 novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Nove sodelavce pa bomo iskali predvsem v lokalnem okolju.«

Podjetje izvozi 95 odstotkov proizvodnje, največ izdelkov pa proda v Nemčijo, Francijo, Italijo in Nizozemsko, se je za selitev v Postojno odločilo tudi zaradi dobrih prometnih povezav.

»Postojna nima samo zelo ugodne lege in avtocestnih ter železniških povezav do vseh večjih mest v regiji, imamo tudi kadrovski potencial, ki ga razvijamo z našimi izobraževalnimi ustanovami ter številne gospodarske spodbude, ki jih razpisujemo na občini, kjer se zelo dobro zavedamo vloge gospodarstva za razvoj občine in regije. Tudi zato ponujamo konkurenčne cene zemljišč in hitro odzivnost pri pripravi dokumentacije, ki jo podjetja potrebujejo za to, da lahko poslujejo pri nas,« je na današnjem odprtju poudaril podžupan Občine Postojna Andrej Berginc. Kot je dodal so prihoda uspešnega podjetja in z njim novih dobrih delovnih mest v Postojni veseli, saj s tem Postojna utrjuje vodilni gospodarski položaj v širši regiji.

Direktor Pet Paka Ljubo Nadoh je še dodal, da se načrti podjetja Pet Pak s postavitvijo novih proizvodno-poslovnih prostorov v Postojni ne zaključujejo. »Naš cilj je, da v Postojni najprej optimiziramo naše poslovanje, potem pa, da na tej lokaciji zgradimo tudi visokoregalno skladišče, ki bo avtomatizirano in bo močno izboljšalo naše poslovne procese od začetne točke – razvoja izdelka – do končne točke, ko ga odpremimo na pot h končnemu kupcu.«

Podjetje, v katerega je aktivno vpeta celotna družina Nadoh, je svoj prodor na zahtevne trge utemeljilo na kakovostnih izdelkih s prepoznavno oblikovalsko zasnovo, obrestovalo pa se mu je tudi nenehno vlaganje v inovacije in razvoj.

Podjetje Pet Pak zato že vrsto let zapovrstjo beleži odlične poslovne rezultate, kar dokazuje tudi certifikat Zlate bonitete odličnosti in podatek o dodani vrednosti na zaposlenega. Ta je v letu 2019 znašala 78.837 evrov na zaposlenega, v letu 2020 se je zvišala za 44 odstotkov in se je dvignila na 113.812 evrov na zaposlenega (za primerjavo: povprečna neto dodana vrednost na zaposlenega v Sloveniji v 2020 je znašala 47.161 evrov).

Odprtja novih prostorov, ki jih je s 3 milijoni evrov nepovratne pomoči podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je udeležil minister Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil, da »je vsak gospodarski uspeh tudi uspeh okolja, v katerem je bil ustvarjen«. Pohvalil je trajnostno usmeritev podjetja Pet Pak in dodal, da je gre pri tem za strateško usmeritev podjetja že od njegovega začetka, ki je danes ena njegovih ključnih konkurenčnih prednosti. »Prehod slovenskega gospodarstva v bolj trajnostnega, kar je ena od strateških srednjeročnih usmeritev slovenskih razvojnih načrtov, bo zahteven proces, ki pa bo na koncu zagotovo pomenil dvig prepoznavnosti in ugleda, posledično pa tudi vrednosti našega znanja na globalnem trgu.« Minister je znova izpostavil tudi potrebo po odločnejši podpori države razvojnim načrtom, ki krepijo gospodarsko moč regij in lokalnih skupnosti. »Na srednji in dolgi rok bo Slovenija zmagovala samo, če bomo znali uskladiti razvoj v vseh regijah.«

Za financiranje novogradnje v Postojni je podjetje Pet Pak pridobilo ugodno dolgoročno posojilo SID banke v višini 10 milijonov evrov, skoraj 1,9 milijona pa so zagotovili iz lastnih sredstev. SID banka je projekt financirala z lastnimi sredstvi, in sicer z dolgoročnim kreditom, s katerim je izpolnila tudi eno izmed svojih glavnih nalog – spodbujanje izvozno usmerjenih podjetij – kar podjetje Pet Pak je, saj izvozijo več kot 90 % vseh izdelkov.

Predsednik uprave SID banke, mag. Sibil Svilan je ob otvoritvi povedal: »SID banka je ena izmed prvih pobudnic koncepta krožnega gospodarstva v Sloveniji že več kot desetletje nazaj in veseli smo, da bo nov objekt trajnostno pripomogel h konkurenčni rasti podjetja Pet Pak. Proizvodnja njihovih izdelkov je v skladu z evropsko strategijo za plastiko v krožnem gospodarstvu, ki pravi, da pametna, inovativna in trajnostna industrija plastike, v kateri zasnova in proizvodnja v celoti upoštevata potrebe po ponovni uporabi, popravilu in recikliranju, prinašajo rast in nova delovna mesta ter pripomorejo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in znižujejo odvisnost od uvoza fosilnih goriv. SID banka tako s financiranjem takšnih projektov utrjuje svoje poslanstvo spodbujanja zelenega in krožnega gospodarstva za trajnostni razvoj Slovenije«.

 Odprtja novih prostorov pa se je udeležil tudi generalni direktor GZS mag. Aleš Cantarutti, ki je izpostavil pomen naložbe Pet Pak za gospodarstvo v primorsko-notranjski regiji. “Pomembno je, da regija razvija industrijo in bolje izkoristi vse prednosti, ki jih ima.” Poleg turizma, ki je tu tradicionalno močna panoga, se morajo hitreje razvijati tudi druge panoge, zato je današnji dogodek za to regijo eden najpomembnejših v zadnjih letih. “Naložba podjetja Pet Pak je naložba v pametna delovna mesta in industrijo, ki ne obremenjuje okolja. To je v celoti tudi skladno s strategijo slovenskega gospodarstva.”

Pet Pak d.o.o. je vodilno slovensko podjetje na področju proizvodnje visokokakovostne embalaže iz ekološko razgradljive PET plastike. Gre za družinsko podjetje z globalnim značajem, saj kar 95 odstotkov celotne proizvodnje izvozi na trge Evropske unije, s svojo dejavnostjo pa je močno prisotno zlasti na področju kozmetične, prehranske in farmacevtske industrije. Poslanstvo podjetja je zagotavljati vrhunske embalažne storitve in razvijati rešitve, ki temeljijo na znanju in inovacijah ter odgovornosti do okolja.

Foto: Pet Pak

Ne spreglejte

Kljub odpovedi karnevala v Cerknici v nedeljo veselo!

Obiskovalci, našemljeni in tisti »tazaresni« so se namreč zabavali pod šotorom pred OŠ Cerknica, saj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja